Vestervele i Biler posetili Jarinje

Izvor: Vesti-online.com, 11.Avg.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele i Biler posetili Jarinje

Ministar inostaranih poslova Nemačke Gvido Vestervele, u pratnji komandanta Kfora Erharda Bilera obišao je oko 13 časova administrativni prelaz Jarinje, na kome je 27. jula zapaljen punkt. "Nasilje se može ponovo, svakog momenta, rasplamsati i ta činjenica se ne sme potceniti'', rekao je Vestervele.

Vestervele je prvi šef diplomatije neke zemlje EU koji je došao na Kosovo posle izbijanja krize na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak prema centralnoj Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << krajem jula.

Šef Euleks Gzavije de Marnjak i komandant Kfor general Erhard Bile danas su upoznali šefa diplomatije Nemačke Gvida Vestervelea sa aktivnostima koje Kfor i Euleks preduzimaju za bezbednost građana, smanjivanje napetosti i osnaživanja vladavine prava na severu Kosova.

De Marnjak se zahvalio Vesterveleu na podršci koju Nemačka pruža Euleks. De Marnjak je, posle sastanka, izjavio da je upoznao Vestervelea sa aktivnostima koje Eukes sprovodi na prelazu i na severu Kosova, saopštila je misija EU.

"Mi sarađujemo sa Kfor da bi smanjili tenzije i krenuli napred. Pojačali smo naše policijske patrole da bi osigurali bezbednost svih građana. Započeli smo istrage o paljenju prelaza, ubistvu pripadnika kosovske policije i drugim krivičnim delima u protekle dve nedelje. To je prioritet Euleksa. Nasilje je neprihvatljivo i mi radimo na tome da počinioce privedemo pred lice pravde“, rekao je de Marnjak.

Vestervele je, tokom posete prelazu Jarinje na severu Kosova, ocenio da nasilje može ponovo da izbije.

"Nasilje se može ponovo, svakog momenta, rasplamsati i ta činjenica se ne sme potceniti'', rekao je Vestervele.

Nemački ministar je, nakon što je od pripadnika Kfora saslusao kakvo je stanje ovde bilo krajem jula, ocenio da je to ''još jedan znak koliko je situacija opasna i lomljiva''.

Vestervele je takođe naveo da je "šokiran tragovima nasilja" koje je tu video, preneo je AFP. "Prilično je šokantno videti ovde tragove nasilja", kazao je šef nemačke diplomatije.

Novinari iz Kosovske Mitrovice koji su došli da isprate ovu posetu nisu mogli da priđu prelazu, u čemu su ih sprečili američki vojnici iz sastava Kfora, pa su posetu pratili sa udaljenosti od oko 200 metara.

Vestervele je na prelaz Jarinje stigao helikopterom, koji je sleteo u bazu Kfora u neposrednoj blizini prelaza.

Pre njegovog dolaska američki vojnici podigli su nivo bezbednosti na viši nivo, pa je razvučena bodljikava žica i postavljeni su "ježevi". Sa nemačkim diplomatom stigla je i jedna grupa novinarskih ekipa, kojima je bilo omogućeno da isprate događaj.

Šef nemačke diplomatije prethodno je u Prištini razgovarao sa predsednicom Kosova Atifete Jahjagom i premijerom Hašimom Tačijem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.