Treći dan blokade puta na severu Kosova

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treći dan blokade puta na severu Kosova

Grupa građana iz Leposavića i Zubinog Potoka treći dan zaredom nasatvila blokadu puta Kosovska Mitrovica-Raška. Srbi ne propuštaju vozila Euleksa i traže povlačenje te misije sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

Predsednik SO Zubin Potok Stevan Božović kaže da za sada neće biti radikalizacije protesta.

"Održali smo u subotu vanrednu sednicu skupštine i za sada ne planiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da radikalizujemo proteste. U zavisnosti od situacije na terenu takvi će biti i naši naredni koraci", izjavio je Božović Tanjugu.

Božović je rekao da im se niko od predstavnika Vlade Srbije i međunarodne zajednice još nije obratio tako da je njihova trenutna pozicija kako je rekao "nedefinisana".

Građani i privrednici opštine Leposavić treći dan zaredom ne propuštaju vozila Euleksa na magistralnog puta Kosovska Mitrovica- Raška, a u Zubinom Potoku, na osnovu skupštinske odluke, nastavlja se i danas celodnevna selektivna blokada na putu Zubin Potok-Ribariće -Novi Pazar.

Proteste, koji protiču mirno i bez incidenata, obezbeđuju jake snage Kosovske policije i Kfora.

Potpredsednik Opštine Leposavić Goran Lazović rekao je Tanjugu da će na današnjoj vanrednoj skupštini odbornici i lokalna vlast pokušati da donesu odluke o daljim koracima vezanim za selektivnu blokadu puteva.

"I dalje ćemo tražiti da Euleks prestane da evidentira robu na administrativnom prelazu Jarinje, jer prema sporazumu od šest tačaka između predsednika Srbije Borisa Tadića i generalnog sekretara UN-a Ban Kimuna stoji da će to biti predmet razgovora,a da nijedna strana neće povlačiti jednostrane poteze", rekao je Lazović.

Prema njegovim rečima, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović preneo je predstavnicima lokalnih vlasti u Leposaviću da država Srbija nije potpisala nijedan dokument vezan za prisustvo Euleks carina Euleksa na prelazima i ovakvi potezi Euleksa ocenjeni su kao jednostrani.

"Insistiraćemo i tražićemo da ovakvu svoju odluku Euleks povuče, da se sedne sa predstavnicima Vlade Srbije i UNMIK-a kako bi se postigao sporazum o administrativnim prelazima i prelasku robe", podvukao je Lazović.

Zabrana kretanja za sva vozila 

Lazović nije isključio mogućnost radikalizacije protesta, odnosno zabrane kretanja za sva vozila ukoliko Euleks carina bude nastavila sa svojim aktivnostima.

Lazović je istakao da Srbi nisu protiv plaćanja dažbina, ali isključivo državi Srbiji, a ne kosovskim institucijama.

Euleks je, međutim, saopštio da njihova carina nijednom nije naplatila carinske dažbine i da je to "politička odluka koju ne može doneti Euleks".

Euleks je juče oštro osudio blokadu puteva i postavljanje civilnih tačaka za osmatranje na putevima koji vode do administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

U saopštenju se između ostalog navodi da Euleks ima mandat da svoje aktivnosti obavlja na celoj teritoriji Kosova koji mu je potvrđen u pozivnom pismu kosovskih organa vlasti i predsednika Srbije.

Od sredine januara ove godine Euleks carina je uspostavila celodnevno prisustvo na prelazima Jarinje i Brnjak, dok su od 1. februara 2009. godine carinski službenici počeli da registruju komercijalnu robu koja ulazi na tim prelazima.

Od ponoći 20. maja 2009. godine, Euleks carina je uspostavila jači stepen kontrole, tražeći kopije ličnih karata i vozačkih dozvola vozača kamiona koji prevoze komercijalnu robu, kao i faktura robe koju prevoze u kojima se navodi vrednost i vrsta robe, nakon čega bi stavljali pečat Euleksa na fakturi.

Ove aktivnosti Euleksa su za rezultat imale značajno smanjenje stope krijumičarenja robe, što je od koristi za sve zajednice.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.