Šutanovac: Povećali smo ulaganja u razvoja i istraživanje

Izvor: Studio B, 06.Okt.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Povećali smo ulaganja u razvoja i istraživanje

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da je Srbija, uprkos budžetskim teškoćama, u poslednje dve godine uložila više sredstva u istraživanje i razvoj naoružanja i vojne opreme nego ukupno u čitavoj deceniji pre toga.

Na otvaranju naučno-stručne konferencije u oblasti odbrambenih tehnologija u Vojnotehničkom institutu (VTI) "OTEH 2011", Šutanovac je najavio da će Ministarstvo odbrane nastaviti da unapređuje kapacitete i mogućnosti VTI-a, kroz kadrovsku obnovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i nabavku opreme, i da će zadržati trend ulaganja u razvoj.

Ministar je, u izjavi novinarima, podsetio da je u VTI nedavno završeno poslediplomsko školovanje grupe od 23 alžirska oficira a da se uskoro očekuje da dođe još jedna grupa starešina iz te zemlje. "Mi ponovo šaljemo naše istraživače na edukaciju u svetski poznate institucije kao što je Krenfild univerzitet u Velikoj Britaniji. Laboratorijski kapaciteti su permanentno otvoreni za kolege iz Turske odbrambene industrije", rekao je Šutanovac i dodao da je saradnja sa Kinom takođe intenzivirana.

Šutanovac je rekao da postoji veliko interesovanje za proizvode srpske odbrambene industrije i da Srbija ima dosta toga zanimljivog da ponudi stranim kupcima. On je rekao da se tu posebno ističe školski avion Lasta 95, za koji je naveo da je tehnološki najsloženiji proizvod domaće vojne industrije, zatim artiljerijsko oruđe Nora, koje je pojedinačno najskuplji proizvod, kao i izviđačka bespilotna letelica i protivoklopni raketni sistem "Bumbar". Ministar je naveo da se uskoro očekuje i prvi let strategijske bespilotne letelice.

Konferencija "OTEH 2011", četvrta po redu, održava se danas i sutra u VTI-u u Beogradu. Na skupu će biti predstavljeno 139 naučnih radova, od kojih su 32 rada iz inostranstva. Tematske oblasti skupa odnose se na aerodinamiku, vazduhoplove, sisteme naoružanja, municiju, borbena vozila, telekomunikacione sisteme, medicine u funkciji odbrane i ostale oblasti.

Nema saznanja da je Kfor dostavio snimke

Ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da nema saznanja da je Kfor dostavio Srbiji snimke incidenata na Jarinju 27. septembra kada su se sukobili Kfor i Srbi na barikadama.

Šutanovac je novinarima u Vojno-tehničkom institutu rekao da pretpostavlja da Kfor ima snimke tih događaja, ali da ih on do sada nije video.

Govoreći o sednici Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije na kojoj je raspravljano o sukobu na Jarinju, Šutanovac je naveo da nije ovlašćen da govori o detaljima, ali da su nadležne službe na toj sednici prikazale objektivnu sliku koja ne ukazuje direktno ni na čiju krivicu.

"U Srbiji je potrebna najveća hrabrost da se kaže da istina nije ni crna, ni bela, nego da je istina negde između", rekao je Šutanovac. Ministar je dodao da zbog toga Srbija insistira na mirnom rešenju i dijalogu, a ne na konfliktu.

"Svi oni koji misle da do rešenja mogu da dođu kroz konflikt, treba da pogledaju kako smo prošli 1990-ih godina, a u to vreme smo bili vojno i oružano jači", rekao je Šutanovac.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.