Studenti vraćeni sa prelaza

Izvor: B92, 22.Feb.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti vraćeni sa prelaza

Kosovska Mitrovica -- Desetak autobusa sa studentima iz centralne Srbije vraćeno je sa administrativnog prelaza u Jarinju.

Predstavnici policije UNMIK-a, Kfora i Kosovske policijske službe dozvoljavaju jedino stanovnicima Pokrajine i osobama za koje se proceni da ne mogu biti pretnja javnom redu i miru da uđu na Kosovo. Portparol KPS-a Veton Eljšani izjavio je da ulazak na Kosovo "nije dozvoljen osobama iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje nameravaju da protestuju".

Na Trgu Šumadija u severnoj Kosovskoj Mitrovici nekoliko hiljada studenta čekalo je kolege iz centralne Srbije da bi i danas izrazili protest zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Pokrajine.

Posle odluke Kfora i policije UNMIK-a da, nakon dvočasovnog zadržavanja, ne dozvoli studentima iz Srbije da pređu administrativni prelaz u Jarinju, grupa studenta, uglavnom iz centralne Srbije, koja je ranije doputovala u Kosovsku Mitrovicu, otišla je danas nakon mirnog protesta do glavnog mosta na Ibru, gde je bacajući petarde u pravcu kordona međunarodne i kosovke policije izrazila protest zbog ovakve odluke Kfora i policije UNMIK-a.

I pored molbe organizatora skupa, studenata Prištinskog univerziteta, da to ne čine, studenti su otišli ka mostu koji su obezbeđivale jake snage policije UNMIK-a i Kosovske policijske službe.

Ubrzo nakon što su se demonstranti okupili oko mosta, iz pravca južnog dela grada pojavile su se i specijalizovane snage Kfora za razbijanje demonstracija, nakon čega su se studenti povukli.

Iz sedišta policije UNMIK-a u Prištini još sinoć je naređeno da se preko prelaza u Jarinju i Brnjaku na Kosovo propuštaju samo lica koja imaju kosovsko prebivalište.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.