Robert Kuper prihvatio pregovore o Jarinju

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 03:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robert Kuper prihvatio pregovore o Jarinju

Posrednik Evropske unije Robert Kuper prihvatio je pregovore o Jarinju i nije otišao nezadovoljan beogradskim predlozima za rešenje krize na severu Kosova, tvrde izvori „Blica” bliski srpskom pregovaračkom timu.

Zvaničnik EU rekao je za „Blic” da je razgovor sa Borislavom Stefanovićem „bio konstruktivan”, a da je ministru za KiM Goranu Bogdanoviću preneta poruka da „treba ublažiti retoriku i smanjiti bezbednosne rizike na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Kosova”.

- Stefanović i Kuper razmenili su stavove o situaciji na severu Kosova. Niko nije ni mislio da to može da se reši preko noći. Razgovarano je i o širokom broju tema uključujući implementaciju dosadašnjih sporazuma i teme koje su na redu tokom dijaloga (struja, telekomunikacije i regionalni forumi). O istim temama Kuper će razgovarati i u Prištini u ponedeljak i utorak - rekao je sinoć za „Blic” zvaničnik EU u Briselu.

Ovim je praktično potvrđeno da je posrednik EU prihvatio da pregovara o predlozima koji podrazumevaju promenu uspostavljenog režima na Jarinju, što je do sada odbijano. Izvor „Blica” blizak beogradskim pregovaračima tvrdi da će Kuper preneti beogradske predloge Prištini.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je juče da postoje jasni opisi budućih rešenja za probleme na Jarinju i Brnjaku i pozvao predsednike opština sa severa KiM da se hitno sastanu i razgovaraju o tome.

Stefanović nije želeo da govori o detaljima razgovora sa Kuperom i rešenjima koje je ponudio.

On je rekao da je želja Beograda da se dijalog nastavi što pre, ali da on neće biti nastavljen sve dok se u razgovorima sa EU i međunarodnom zajednicom ne budu utvrdile konture rešenja za prelaze Brnjak i Jarinje.

- Na dobrom smo putu da imamo jasne obrise budućeg rešenja za Jarinje i Brnjak - rekao je Stefanović posle razgovora sa Kuperom.

Ministar za KiM Goran Bogdanović je izjavio da se s Prištinom ne može razgovarati o tehničkim pitanjima dok traje kriza na severu Kosova.

Kuper se u četvrtak uveče sreo i s ministrom policije Ivicom Dačićem.

Povezane vesti: Stefanović: Postoje jasni opisi rešenja za Jarinje i Brnjak I srpski carinik da bude uz albanskog kolegu Rasmusen: Kfor nije prekršio mandat UN Prelazi na Kosovo nisu razlog Kuperovog dolaska Bogdanović: Kuper u petak dolazi u Beograd

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.