Rampa za kamione na Jarinju, a putnička vozila prolaze VIDEO

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 10:51

Rampa za kamione na Jarinju, a putnička vozila prolaze VIDEO

Na administrativnom prelazu Jarinje vozila sa srpskim tablicama su u toku noći i jutros mogla da prođu sa teritorije centralne Srbije na KiM, javljaju mediji.

Iako je portparol Vlade Kosova Perparim Kreiziju još sinoć za Radio Slobodna Evropa izjavio da su "kosovske institucije odlučile da zabrane ulazak vozila sa srpskim registarskim oznakama" na tzv. Kosovo, vozila su ipak prošla.

To je jutros za RT Balkan potvrdilo više vozača koji su u toku noći i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jutros sa KiM preko Jarinja prešli u centralnu Srbiju.

Uz pojačanu kontrolu, preko Jarinja prolaze i autobusi iz pravca centralne Srbije ka KiM, rampa je spuštena jedino za kamione sa robom, pa je jutros oko sedam sati na prilazu administrativnom prelazu stajala kolona od oko 30 šlepera natovarenih robom.

Ti kamioni zaustavljeni su juče po podne i od tada, po informacijama RT Balkan, nijedan kamion sa robom nije prešao iz centralne Srbije na KiM. Veliki problem za vozače jeste to što na uskom putu, na prilazu Jarinju, veoma teško mogu da se okrenu i vrate ka centralnoj Srbiji.

Istovremeno, iz pravca Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji preko Jarinja nesmetano su i noćas, a prelaze i jutros, i putnička vozila i kamioni i autobusi.

"Jedina promena na Jarinju od juče po podne jeste da kosovski policajci rigorozno kontrolišu i pretresaju vozila, svi putnici moraju da izađu iz vozila radi kontrole pa je zadržavanje nešto duže", kaže jutros za RT Balkan jedan od vozača koji je u ranim jutarnjim satima prešao preko ovog aministrativnog prelaza u pravcu Raške.

Za sada, osim izjave portparola vlade tzv. Kosova nema jasnih informacija šta se tačno dešava i da li će posle zabrane za kamione sa robom, ista mera biti, kako je najavljeno, uvedena i za putnička vozila.

Kreiziju je za Radio Slobodna Evropa izjavio da su "kosovske institucije nakon poslednjih dešavanja odlučile da povise nivo graničnih kontrola".

Za sada nije jasno da li je Kurti posle najnovijih pritisaka iz Brisela, poruka da je potrebno da hitno primeni mere ka deeskalaciji situacije, odustao od zabrane ulaska na KiM za vozila sa srpskim tablicama, ili će mera zabrane biti uvedena kasnije tokom dana. Juče po podne, od najava iz Prištine da će biti zabranjen ulazak za kamione do primene te mere prošlo je tek nekoliko sati.

Jasno je da bi zabrana kretanja preko Jarinja za vozila sa srpskim tablicama donela velike probleme stanovništvu na severu KiM pošto su mnogi ljudi vezani za centralnu Srbiju, oni idu u Rašku na posao, po lekove, dok je veliki broj onih koji iz Raške različitim poslovima idu do Leposavića ili Severne Mitrovice...

Najnovija kriza na severu KiM eskalirala je dodatno od utorka oko podneva, kada su kosovski specijalci upali u centar Severne Mitrovice i u jednom frizerskom salonu uhapsili Miluna Milenkovića, kik-boks trenera pod optužbom da je "jedan od vođa Civilne zaštite" kao i "organizator napada na pripadnike Kfora u Zvečanu".

Na administrativnom prelazu Merdare jutros je saobraćaj slab, ali nema zabrane za prelaz putničkih automobila, dok je obustavljen ulazak kamiona koji prevoze srpsku robu, ali i praznih kamiona sa registarskim tablicama koje izdaje Republika Srbija, javlja reporter Tanjuga sa lica mesta.

Prištinska vlada zabranila je ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju nakon što su pripadnici srpske policije uhapsili juče na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih kosovskih specijalaca.

Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uredjajima, mapama i drugom opremom, saopštio je juče direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.