Protesna vožnja građana zbog zabrane srpskih tablica

Izvor: Blic, 15.Jun.2012, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesna vožnja građana zbog zabrane srpskih tablica

Kolona automobila oko 10.15 časova stigla je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova i predstavnici Srba predali su protesno pismo službenicima Kfora i Euleksa zbog zabrane srpskih tablica.

Pismo je upućeno komandantu Kfora Erhardu Drevsu i šefu Euleska Gzavije de Marnjaku.

U pismo se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Euleks i Kfor upozoravaju na poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, statusnu neutralnost, poštovanje ljudskih prava po Evropskoj konvenciji i dokumentima UN.

Od međunarodnih mirovnih misija na Kosovu gradjani sa severa pokrajine traže poštovanje volje naroda o neprihvatanju kosovskih institucija i traže da prekinu podršku nasilnoj integraciji severa Kosova u kosovske institucije.

Predstavnici lokalne samouprave zadržali su se desetak minuta u razgovoru sa osobljem Euleksa, nakon čega su okrenuli svoja vozila i vratili se nazad.

Na vozilima su bili natpisi " Stop asimilaciji", "Imamo dokumenta Republike Srbije, nećemo kosovska", "Poštujte Rezoluciju 1244".

Svi autompobili koji su došli na Jarinje imali su tablice koje izdaje MUP Srbije sa početnim slovima kosovskih gradova, a osim transparenata nosili su i zastave Republike Srbije.

Automobili su imali nalepnice na kojima je stajalo KM, a precrtano KS i RKS.

Za to vreme bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kfora, a na samom prelazu Jarinje bila je razvučena i bodljikava žica.

Načelnik Kosovsko mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je da gradjani severa Kosova žele da na miran način pošaljeu poruku medjunarodnoj zajednici da imaju validana i važeća dokumenta koja izdaju nadležni organi Republike Srbije i da ne žele kosovska dokumenta.

"Za partnere želimo Kfor i Euleks, da sa njima saradjujemo, ali da ne možemo prihvatiti da srpsku zajednicu stave u geto, da Kfor zatvara naše puteve i da daje podrsku Prištini za asimilaciju Srba", rekao je Nedeljković.

I na prelazu Brnjak stigla je kolona vozila iz Zvečana i Zubinog potoka i predstavnici Srba su, takodje, predali protesno pismo, nakon čega su se vratili.

Povezane vesti: Stefanović: S Kuperom o zaustavljanju zloupotreba Prištine Srbin iz Žača povređen kamenjem, napadač uhapšen Tadić: Niko nema pravo da nam zabrani ulazak na Kosovo

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protesna vožnja zbog zabrane srpskih tablica

Izvor: Akter, 15.Jun.2012

Kolona automobila oko 10.15 časova stigla je na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova i predstavnici Srba predali su protesno pismo službenicima Kfora i Euleksa zbog zabrane srpskih tablica

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.