Politika iznad Kfora

Izvor: RTS, 25.Sep.2011, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika iznad Kfora

Novi komandant Kfora Erhard Drevs poručio da su potrebna politička, a ne vojnotehnička rešenja za probleme na Kosovu. Svi putni pravci koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak blokirani već deseti dan.

17.20 - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović zatražio je danas od Euleksa da od kosovskih organa preuzme slučaj 13 uhapšenih vozača firme "Eurokop" iz Raške, a zvaničan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odgovor očekuje sutra u popodnevnim časovima.

14.37 - Srbija je "na dobrom putu" da u Briselu osigura razgovore o prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Na severu Kosova i Metohije je mirno, a svi magistralni putni pravci koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak i dalje su blokirani. Novi komandant Kfora Erhard Drevs kaže da je stanje na severu Kosova stabilno i da se u interesu građana traži rešenje na političkom nivou, a manje na vojnotehničkom i praktičnom nivou.

Srbija je "na dobrom putu" da u Briselu osigura razgovore o prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio je šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

"Mislim da smo na dobrom putu da dobijemo razgovor o prelazima u skladu sa našim zahtevom i da će ti pregovori da se vode, ne sa Prištinom, već sa predstavnicima Evropske unije i SAD. To je ono na čemu radimo i mislim da su dobri izgledi za tako nešto", rekao je Stefanović agenciji Beta.

"Ako to bude potvrđeno danas ili sutra obavestićemo javnost", rekao je Stefanović.

Srbija je 16. septembra uputila inicijativu, prema kojoj na prelazima Jarinje i Brnjak ne bi trebalo da bude kosovskih carinika, a da je sve ostalo predmet dogovora.

"Nakon što je Euleks sa predstavnicima kosovskih institucija sproveo operaciju na prelazima 1 i 31 prema Srbiji stanje se stabilizovalo na određenom nivou", izjavio je Drevs u Đakovici, gde je prisustvovao liturgiji u crkvi Uspenja presvete Bogorodice.

Drevs je rekao da je zadatak Kfora da podržava međunarodnu zajednicu u sprovođenju političkih odluka, a pre svega da stvori, obezbedi i očuva sigurno i mirno okruženje za sve, bez obzira na etničku pripadnost.

U prvoj izjavi koju je dao od stupanja na dužnost, novi komandant Kfora je ukazao da brojne demonstracije i blokade puteva na severu Kosova ne sprečavaju slobodu kretanja samo Kforu i drugim međunarodnim misijama i organizacijama, već i samim građanima.

Srbi, po smenama, dežuraju na barikadama deseti dan. Barikade su postavljene na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, a u Kosovskoj Mitrovici u blokadi je glavni most preko Ibra, gde su građani postavili šator. Mirno je i na barikadama u selu Rudare.

Tokom jučerašnjeg dana i noći nije bilo većih aktivnosti u bazi Kfora kod Jarinja, jedino je bio povećan broj sletanja helikoptera koji su dovozili smenu za pripadnike nemačkog kontingenta Kfora i Euleks policije i carinika, javio je reporter RTS-a. 

Inače, na administrativnom prelazu Jarinje vraćena je bodljikava žica. Iako je prelaz bio formalno otvoren, ni jedan pešak ni vozilo tuda nisu prošli.

Na jučerašnjem sastanku u Leposaviću, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i vršilac dužnosti šefa Unmika Farid Zarif saglasili su se da se do rešenja na severu Pokrajine može doći jedino mirnim putem i dijalogom.

Zarif je tražio da se pripadnicima Euleksa i Kfora omogući sloboda kretanja na severu Pokrajine, dok je ministar Bogdanovć insistirao na neutralnosti tih misija.

"Želimo dijalog i rešavnje problema koji postoje jer ovo postaje neizdržljivo, da Euleks bude kompanija koja se bavi prevozom kosovskih carinika i policajaca", rekao je ministar Bogdanović.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Eulex

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.