Platforma o Kosovu i Metohiji  17. decembra

Izvor: Politika, 06.Dec.2012, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platforma o Kosovu i Metohiji 17. decembra

Dragiša Vasić: Srbi zadovoljni, dobili pisane garancije. Administrativna linija neće biti granica, nema promene carinjenja. Građani neće morati da koriste druga dokumenta i registarske tablice.

Sastanak državnog vrha sa predstavnicima četiri opštine sa severa Kosmeta u Predsedništvu Srbije završen je juče predveče davanjem pisanih garancija povodom zahteva Srba sa severa. Prema rečima predsednika opštine Kosovska Mitrovica Krstimira Pantića dobijene su pisane garancije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „jer je Vlada Srbije usvojila zaključak da su njihovi zahtevi prihvaćeni i da, u slučaju zloupotrebe sporazuma, može da ga suspenduje”.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin potvrdio je „Politiku” da je sastanak završen na najbolji mogući način.

„Ono što je dogovoreno sa Srbima sa KiM na prošlom sastanku sada je samo sprovedeno. Rekli smo im šta je urađeno u Briselu, o čemu smo razgovarali i dali smo garancije vlade da administrativna linija neće biti granica, da se režim carinjenja neće menjati i da građani neće morati da koriste nekakve druge lične dokumente i registarske tablice”, rekao je Vulin i dodao da će građani severnog Kosmeta nastaviti da žive kao što su i do sada živeli.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, koji se juče prvi obratio novinarima posle sastanka državnog vrha u Predsedništvu Srbije sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije, najavio je da će nacrt dugo očekivane platforme za rešavanje problema Kosmeta biti predstavljen 17. decembra šefovima poslaničkih grupa, da će se o njemu raspravljati i da će ubrzo potom biti predstavljen i poslanicima. Stefanović je saopštio da su Srbi sa severa zadovoljni razgovorima sa državnim vrhom i da će biti uključeni u pregovore sa Prištinom.

Predsednik skupštine je novinarima rekao da pojedini delovi jučerašnjeg razgovora spadaju u domen državne tajne. Vulin, koji je takođe prisustvovao sastanku u predsedništvu, kazao je za „Politiku” da „ništa ne može biti tajno kada su u pitanju ovakve stvari koje utiču na život ljudi”. „I ništa se neće kriti. Ne znam šta to znači. Ja samo znam da smo sve o čemu smo razgovarali, i poslednji put u Briselu, odmah izneli u javnost. I tako ćemo uvek raditi”, rekao je Vulin.

Odbornike četiri opštine na severu Kosova danas očekuje zajednička sednica, na kojoj će predsednici opština upoznati svoje odbornike sa garancijama vlade i predsednika i da se očekuje da će to biti dovoljno za uklanjanje barikada.

U obraćanju novinarima posle sastanka premijer Ivica Dačić je rekao da je u predsedništvu „potvrđeno državno jedinstvo u sprovođenju politike o pitanju KiM”. Ta politika će, kako je objasnio, biti definisana u državnoj platformi. Zbog toga, smatra Dačić, nema razloga za blokadu administrativnih prelaza, a odluku o prekidu protesta doneće Srbi sa severa pokrajine.

„Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM. Vojno ga ne možemo odbraniti već samo politički i zato moramo biti jedinstveni”, poručio je Dačić.

„Svi imamo odgovornost prema opravdanom strahu Srba na Kosovu, isto kao što treba da imamo odgovornost prema celoj Srbiji kada je reč o onome šta je neophodno uraditi za naš put ka EU”, kazao je Dačić. Premijer je rekao da bi do 10. decembra prelazi trebalo da budu otvoreni i dodao da će, ako se to ne desi, Srbija čekati godinu, dve, tri da otpočnu pregovori sa EU, kojima nikada nije bila bliža nego sada.

Na pitanje da li će se uz pisane garancije koje je vlada dala Srbima sa severa pregovarači u Briselu sada naći u težoj situaciji jer su se obavezali na neke linije ispod kojih se ne može ići, Vulin je odgovorio da neće.

„Ovo je posledica našeg razgovora iz Brisela, dakle tamo smo mi precizirali ove konkretne stvari. Integrisano upravljanje carinskim prelazima je sporazum koji će se još kroz sprovođenje nadograđivati, dakle videće se kako to funkcioniše i šta su konkretni problemi”, kazao je Vulin i dodao da je sa Srbima sa severa postignut dogovor da to ni na koji način ne sme da postane granica. „I šta god se bude dalje dogovaralo, a to je stav vlade, predsednika i Srba sa Kosmeta, moramo se oko takvih stvari dogovarati”, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvovali su, pored Dačića, predsednik Tomislav Nikolić, potpredsednici Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef tehničkog tima Beograda Dejan Pavićević.

B. Mitrinović

---------------------------------------------

Pantić: Optimista sam po pitanju odluke o deblokadi prelaza

BEOGRAD – Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je večeras da će Srbi sa severa KiM sutra održati zajedničku sednicu rukovodstva četiri opštine na kojoj će doneti odluku po pitanju blokade administrativnih prelaza ka cetralnoj Srbiji, istakavši da je optimista kada je reč o odluci koja će biti doneta.

Posle sastanka predsednika opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan sa predsednikom Srbije, premijerom i članovima vlade, Pantić je rekao da su Srbi sa severa Kosova dobili tražene pisane garancije u vidu zaključka Vlade Srbije kojim se ona obavezuje da će suspendovati primenu sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza ukoliko druga strana bude zloupotrebila dogovor.

„Za nas je to dobar znak. Mi smo već zakazali sednicu skupština četiri opštine za sutra u 10 sati u Leposaviću, i optimista sam kada je reč o odluci koju naši odbornici treba da donesu”, rekao je Pantić.

On je dodao da je predstavnike Srba sa severa Kosova premijer Ivica Dačić informisao o dogovorima postignutim u Briselu i da su zahtevi četiri opštine severno od Ibra uvaženi.

Srbi će, kako je rekao, protestovati u blizini prelaza Jarinje dok odbornici ne donesu odluku o daljim koracima.

On je rekao da će predsednici opština odbornicima preneti detalje večerašnjeg razgovora i da će im reći da su saglasni sa onim što su čuli od predsednika Republike i premijera.

„Saglasni smo sa pozivom koji nam je upućen da u svim pregovorima damo naš doprinos kako bi rešenje za status Kosova bilo što povoljnije, ne samo za Srbe koji žive na KiM, već i za državu Srbiju. Spremni smo da ubuduće zajedno radimo sa našom vladom. Siguran sam da više neće biti nesporazuma između Vlade Srbije i Srba sa Kosova”, rekao je Pantić.

Na pitanje da li su Srbi sa severa Kosova odustali od pisanih garancija EU, Pantić je odgovorio da građani koji žive severno od Ibra više veruju svojoj vladi nego međunarodnoj zajednici, jer su, kako je rekao, više puta izigrani.

„Nama su garancije naše vlade sasvim dovoljne i očekujem da će taj naš stav prihvatiti i odbornici naših skupština”, rekao je Pantić.

objavljeno: 06.12.2012.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Predsedništvu u toku razgovori o Kosovu

Izvor: Mondo, 06.Dec.2012

Predsednici opština sa severa Kosova došli su danas oko 15 sati u zgradu Predsedništva Srbije kako bi sa državnim vrhom razgovarali o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM)...Kako javljaju mediji, dogovor sa kosovskim Srbima već je postignut na sastanku sa premijerom Ivicom...

Nastavak na Mondo...

Kosovski Srbi zadovoljni razgovorima u Beogradu

Izvor: Blic, 06.Dec.2012

Predsednici opština sa severa Kosova završili su oko 17 časovasastanak sa državnim vrhom o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima (IBM)...Srbi se protive tom sporazumu i ocenjuju da će njima biti uspostavljena granica prema centralnoj Srbiji...Oni blokiraju radove na uspostavljanju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.