Krivična prijava protiv Jakšića i Ivanovića

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv Jakšića i Ivanovića

U Kosovskoj policiji potvrdjeno da su protiv Milana Ivanovića i Marka Jakšića podnete krivične prijave zbog toga što su prošle godine navodno pozivali na spaljivanje prelaza Jarinje i Brnjak, što su oni odbacili kao neosnovanu tvrdnju i ocenili da se radi o još jednom vidu pritiska na Srbe.

Regionalni portparol KPS Besim Hoti rekao da su kosovskom tužilaštvu u Pristini "zbog javnog poziva Ivanovića i Jakšića za spaljivanje graničnih prelaza '1' i '31' >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << (Jarinje i Brnjak), februara prošle godine, koji su prenele pojedine lokalne kosovske televizije, podnete krivične prijave".

"Tužilaštvo je pokrenulo krivični postupak. Istražni policajci u Mitrovici inicirali su slučaj povodom poziva na spaljivanje prelaza", rekao je Hoti.

Prema njegovim tvdnjama, nekoliko lokalnih televizija emitovalo je snimak na kome se vidi kako su Ivanović i Jakšić javno pozivali narod na spaljivanje administrativnih prelaza.

Hoti je naveo da je policija u nekoliko navrata zahtevala da optuženi daju izjave, ali se oni nisu pojavili.

Dvojica političkih predstavnika kosovskih Srba sa severa Kosova,

Milan Ivanović i Marko Jakšić, u izjavama Tanjugu odbacili su tvrdnje iz krivičnih prijava kao neistinite i neosnovane i ocenili da se radi o još jednom vidu pritiska na Srbe.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća za sever Kosova Milan Ivanović naveo je da su iznete tvrdnje grube neistine i pokušaji potpune diskvalifikacije.

"Sve ovo je notorna laž. Ovo je pokušaj pritiska na Srbe, pokušaj da se Srbi zastraše i pokušaj nastavak etničkog čišćenja u režiji kosovskih institucija odnosno KPS", rekao je Ivanović.

On je odbacio mogućnost postojanja bilo kakvih argumenata i dokaza u vezi sa spaljivanjem administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

I potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić kaže da su u pitanju tvrdnje bez dokaza i da je reč o još jednom vidu pritiska na Srbe.

"U pitanju je pritisak na ljude koji se žale protiv nezavisnog Kosova i koji se bore za očuvanje Kosova u sastavu Srbije", ocenio je Jakšić u izjavi Tanjugu.

On je istakao da je tog dana bio na sednici Skupštine Srbije i da su optužbe već samim tim neutemeljene.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, nezadovoljni kosovski Srbi su 19.februara prošle godine spalili administrativne prelaze Jarinje, kod Leposavića, i Brnjak, kod Zubinog Potoka, u nameri da ne dozvole postojanje carina na prelazu sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Jarinje

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.