Koha: Kfor prvo napali Srbi

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Kfor prvo napali Srbi

Priština -- Prištinski dnevnik "Koha ditore" objavio da su Srbi napali vojnike Kfora na Jarinju 27. septembra i da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović.

"Koha" piše, pozivajući se na istragu Euleksa, da je ceo napad na vojnike Kfora video i komandant te formacije general Erhard Drevs.

Istražioci su utvrdili da je do incidenta došlo kada je jedan kamion krenuo prema bodljikavoj žici koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila na putu i koja je okruživala bazu Kfora.

Na upozorenje vojnika vozač se nije zaustavio, već je kamionom udario vojnika, a potom pokušao da mu uzme oružje.

Zatim je na vozača kamiona pucao jedan pripadnik Kfora, posle čega su okupljeni Srbi bacili eksplozivne naprave na vojnike i pucali u njihovom pravcu, navodi "Koha" i podseća da je tokom napada povređeno 10 vojnika Kfora, od kojih devet Amerikanaca i jedan nemački vojnik. Devetorica su ranjena, dok je jedan povređen sopstvenim oružjem tokom akcije.

Prema istražiocima Euleksa, najteži deo posla je utvrđivanje tačnog broja povređenih Srba.

Portparol Euleksa Nikolas Hoton nije želeo da za dnevnik govori o detaljima istrage dok ona još traje, potvrđujući samo da je Euleks ispitivao neke od učesnika u incidentu.

Sličnu verziju događaja u utorak je izneo i predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, gostujući na TV B92. On je izjavio da je takva

verzija predočena i na poslednjoj sednici skupštinskog odbora za bezbednost.

S druge strane, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kazao je danas agenciji Beta da ne raspolaže informacijama koje je Drašković izneo na TV B92.

On kaže da je o tom incidentu razgovarao sa očevicima i ranjenim Srbima i da je prema njihovoj verziji jedan kamion, koji je vozio Srbin, pokušao da zatrpa zemljom bodljikavu žicu kojom je Kfor ogradio alternativni put u blizini Jarinja, koji vodi ka centralnoj Srbiji. Zbog toga su vojnici Kfora pokušali da ga izvuku iz kamiona, na šta je reagovala grupa Srba koja je krenula prema vojnicima Kfora koji su potom zapucali.

Podsetimo, predstavnici kosovskih Srba i Ministarstva za Kosovo i Metohiju ranije su izjavili da je Kfor pucao na nenaoružane Srbe, pa čak i na

ambulantna kola. Najviši srpski zvaničnici zatražili su istragu o dešavanjima na Jarinju.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napad na Kfor organizovao srpski biznismen

Izvor: Beta, 05.Okt.2011

PRIŠTINA, 5. oktobra 2011. (Beta) - Prištinski dnevnik Koha ditore objavio je u sredu, pozivajući se na izvore u Euleksu, da su Srbi napali vojnike Kfora na Jarinju 27. septembra i da je napad organizovao biznismen Zvonko Veselinović...List je objavio da je isti čovek organizovao i otvaranje alternativnih...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.