Izvor: B92, 15.Okt.2009, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kermabon: Bolje stanje na severu

Kosovska Mitrovica -- Šef Euleksa Iv de Kermabon ocenio je da je situacija na severu Kosova mirna i da je u tom delu "primetno poboljšanje".

De Kermabon je danas obišao administrativni prelaz Jarinje, policijsku stanicu i Okružni sud u severnom delu Kosovske Mitrovice."Važno je da je situacija mirna i pod ovim uslovima možemo da idemo napred", rekao je šef Euleksa novinarima i najavio da će ta misija otvoriti "kuću EU" u severnom delu Kosova, gde su Srbi većinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovništvo.

Prema njegovim rečima, u toku je traganje za adekvatnom lokacijom za kuću EU, ali će ona najverovatnije za nekoliko nedelja biti otvorena u neposrednoj blizini zgrade suda.

De Kermabon je rekao da je prioritet Euleksa rad pravosudnih organa na severu Kosova.

"Naš sud radi u mnogo boljim uslovima nego na početku, u toku je nekoliko sudskih postupaka koje vode naše sudije i tužioci, ali naredni korak je da se u ovaj sud uvedu kosovski Albanci i kosovski Srbi, sudije i tužioci, i da rade zajedno", rekao je šef Euleksa.

"Ljudi predugo čekaju na suđenja i ne možemo dozvoliti da i dalje čekaju. Moramo da ubedimo Prištinu i Beograd da dozvole sudijama i tužiocima da dođu ovde i rade svoj posao. To je za Euleks prioritet broj jedan", rekao je Iv de Kermabon.

Na pitanje novinara da li će između severnog dela Kosova i centralne Srbije biti uspostavljeni klasični carinski prelazi, on je odgovorio da je za Euleks carina "važno pitanje".

"Imamo dobru kontrolu na svim punktovima, a informacije prosleđujemo kolegama u Srbiji kako bi imali dobru kontrolu na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak). Sve je to uticalo na smanjenje krijumčarenja i povećanje finansijskog interesa za obe strane", rekao je De Kermabon.

Prema njegovim rečima, cilj Euleksa je uspostavljanje pune carinske kontrole, za šta je potreban dogovor Beograda i Prištine.

Šef Euleksa ocenio je i da je "bezbednosna situacija na celom Kosovu dobra".

"Svedoci smo povećanog broja povratnika, što je dobar signal i moramo i dalje raditi na tome", rekao je De Kermabon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.