KFOR: BRAĆA VESELINOVIĆ ORGANIZATORI NASILJA

Izvor: Kurir, 12.Dec.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KFOR: BRAĆA VESELINOVIĆ ORGANIZATORI NASILJA

PRIŠTINA - Komandant Kfora Erhard Drevs izjavio je da su organizatori nereda na barikadama u Jarinju i Jagnjenici Zvonko Veselinović i njegov brat.

PRIŠTINA - Komandant Kfora Erhard Drevs izjavio je da  su organizatori nereda na barikadama u Jarinju i Jagnjenici Zvonko Veselinović i njegov brat.

 “Nasilni napad na Jarinju je organizovai i vodio lično  Zvonko Veselinović. Imamo snimak toga, a na Jagnjenici  njegov brat, i imamo snimak i toga”, rekao je on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Drevs je dodao da Veselinović nije imao sreće jer je pogođen gumenim metkom u vrat i da je, kako kaže, "trenutno van igre".

Kfor, prema njegovim rečima, ima snimke dešavanja sa barikada, i zahvaljujući njima već se zna odredjeni broj ljudi koji je učestvovao u organizovanju incidenata.

Ti snimci, kako je objasnio, su prosledjeni Euleksu, koji blisko saradjuje sa srpskim vlastima.

U razgovoru sa srpskim novinarima, koji se nalaze na Kosovu u organizaciji Medjunarodne civile kancelarije, on je rekao da su vojnici Kfora imali dozvolu da koriste bojevu municiju u oba slučaja.

Drevs je kazao da su prilikom incidenta na Jagnjenici bojevu municiju koristili isključivo oni koji su delovali protiv Kfora, i da vojnici Kfor nisu pogođeni samo bojevom municijom, već i ručnim granatama tipa M75 i molotovljenim koktelima.

“Odobrio sam im da koriste bojevu municiju sto nisu učinili iz jednog razloga, a to je jer nisu mogli da jasno identifikluju pojedince koji su bacali molotvljeve koktele i granate, koji su se krili iza gradjana koji su protestovali”, rekao je nemački general. Drevs tvrdi da su vojnici Kfora identifikovali lica koja su koristila oružje protiv medjunarodnih vojnika.

On je rekao da su najmanje dve granate bačene medju vojnike Kfora i da su neki od njih zadobili opeketine, a da se dvoje, uključujući komandanta jedinice, nalaze i dalje na lečenju.

Drevs je tvrdi da su sve operacije Kfora, uključujući Jarinje i Jagnjenice izvršene bez žrtava, da su uvek vodjenje na prepad, a da je do povredjenih došlo tek nakon što su vojnici Kfora napadnuti.

VESELINOVIĆ: NISAM PALIO JARINJE

Locirane ubice kosovskog policajca 

Prištinski dnevnik Zeri objavio je danas, pozivajući se na izvore iz Euleksa, da je ta misija locirala gde se kriju osumnjičeni za ubistvo kosovskog policajca Envera Zumberija koji je krajem jula ubijen u sukobu sa Srbima kod prelaza Brnjak.

Iz Euleksa nisu želeli da kažu da li su osumnjičeni na Kosovu, ali su dodali da su za njima raspisane međunarodne poternice. Istragu povodom ubistva Zumberija 26. jula vodi zajednička grupa Euleksa i Policije Kosova.

Njihove aktivnosti koordiniše mešovita grupa domaćih i međunarodnih tužilaca, a poternice su raspisane za šestoricom Srba sa severa Kosova. U Euleksu nisu isključili mogućnost proširenja istrage iako za sada nema dokaza da je još neko odgovoran.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.