EULEKS UHAPSIO BAGER SA JARINJA

Izvor: Kurir, 21.Avg.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EULEKS "UHAPSIO" BAGER SA JARINJA

LEŠAK - Uklonjena je višečasovna blokada lokalnog puta u mestu Lešak, u opštini Leposavić, u kome je Euleks, uz pomoć Kfora jutros zaplenio bager korišćen prilikom paljenja administrativnog prelaz Jarinje prošlog meseca.

LEŠAK -  Uklonjena je višečasovna blokada lokalnog puta u mestu Lešak, u opštini Leposavić, u kome je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Euleks, uz pomoć Kfora jutros zaplenio bager korišćen prilikom paljenja administrativnog prelaz Jarinje prošlog meseca.

U međuvremenu je pušten i čuvar objekta preduzeća "Srbija Šume", u kome se bager nalazio, a koji je jutros priveden.

"Akciju zaplene bagera sproveo je Euleks, na osnovu naloga tužilaštva koje se bavi istragom napada na prelaz Jarinje", rekao je portparol Kfora Hans Diter-Vihter, pojasnivši da Kfor samo obezbeđuje zaplenu, ali ne učestvuje u istrazi.

Bager je, kako je objasnio, korišćen je za rušenje kućica na prelazu Jarinje i napad na pripadnike Kfora na tom prelazu.

Okupljeni meštani Leška blokirali su prolaz mehanizaciji za čiju je pratnju bilo angažovano desetak oklopnih i vozila "hamer" sa jedne strane mosta na Ibru, i još dvadesetak sa druge.

Uznemireni jutrošnjim nadletanjem helikoptera Kfora iznad njihovog mesta, meštani su blokirali put. Jedinice Kfora pokušale su da organizuju transport oduzete mašine preko alternativnog puta kroz selo Postenje, ali su građani i tamo organizovali blokadu.

Portparol Euleksa Kai Miler-Berner potvrdio je da su tužioci te misije odobrili jutrošnju operaciju na severu Kosova, koja je vezana za istragu koja je u toku.

"Radilo se o zajedničkoj operaciji Euleks policije i kosovske policije, uz asistenciju Kfora", objasnio je Miler-Berner u saopštenju.

Helikopteri Kfora nadletali su jutros Lešak obezbeđujući akciju Euleksa. Da bi se situacija smirila, helikopteri su kasnije povučeni.

"Tokom paljenja administrativnog prelaza Jarinje bager je korišćen za napad na poljske vojnike Kfora, koji su bili prinuđeni da otvore vatru", podsetio je Vihter. Bager je, kako je dodao, nestao u noći između 27. i 28. jula i sada je pronađeno u Lešku.

Bogdanović: Sila nije rešenje

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da događaji u Lešku, koji su  uznemirili tamošnje Srbe, "ne služe na čast, pre svega misiji Euleks, a ni Kforu", koji je pomagao u akciji.

"Ovoliko demonstriranje sile i uznemiravanje naroda radi preuzimanja jednog bagera svakako šalje jasnu poruku da se i dalje nastavlja sa jednostranim potezima", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je rekao da je situacija u Lešku mirna, ali i dalje napeta.

"Nemamo ništa protiv da se ispita ko je palio punkt Jarinje (27. jula), ali način na koji se to radi i demonstrira sila apsolutno su neprihvatljivi", rekao je Bogdanović.

Ministar je rekao da je zabrinjavajuće što o akciji međunarodnih snaga nije bila obaveštena lokalna samouprava, iako je o tome bio postignut dogovor sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom i drugim zvaničnicima.

Nepoznati napadači pucali su na kuću kosovskog Srbina Blagoja Orlovića u selu Gornji Strmac, u opštini Zubin Potok na severu Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da se napad dogodio sinoć, nešto posle 22 časa, da je to bio treći napad na ovu kuću u poslednjih nekoliko godina i da je Orlović, na svu sreću, ostao nepovređen.

Slučaj je prijavljen policiji koja je pokrenula istragu, izjavio je regionalni portparol KPS-a Besim Hoti.

Najnoviji incident je izazvao uznemirenost među 60 Srba koji žive u Gornjem Strmcu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.