Dijalog sa Kuperom i Rikerom o albanskim carinicima

Izvor: Blic, 26.Sep.2011, 03:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog sa Kuperom i Rikerom o albanskim carinicima

Uprkos protivljenju prištinske strane da se na pregovorima u Briselu 28. septembra razgovara o situaciji na severu Kosova i administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, srpski pregovarači na dobrom su putu da ove teme stave na dnevni red, ali na marginama osnovne runde pregovora.

Kako „Blic” nezvanično saznaje, šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović u Briselu će, nezavisno od razgovora sa Editom Tahiri, najverovatnije imati odvojen sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa posrednikom EU u dijalogu između Beograda i Prištine Robertom Kuperom i funkcionerom Stejt departmenta Filipom Rikerom.

- Kontaktirano je s oba zvaničnika i sada se čeka njihov konačni pristanak za sastanak koji nema veze samo sa ranije planiranim tehničkim stvarima, poput električne energije i telekomunikacija - kaže izvor „Blica”. Informaciju da postoji mogućnost da se u Briselu razgovara o stanju na severu i na prelazima 1 i 31 potvrdio je i Borislav Stefanović. On, međutim, nije želeo da imenuje predstavnike međunarodne zajednice sa kojima će razgovarati.

- Mislim da smo na dobrom putu da dobijemo razgovor o prelazima u skladu sa našim zahtevom i da će se ti pregovori voditi ne sa Prištinom, već sa predstavnicima Evropske unije i SAD. To je ono na čemu radimo i mislim da su dobri izgledi za tako nešto - istakao je Stefanović.

Situacija na barikadama juče je protekla mirno. Oko 50 građana Leposavića u svakom trenutku dežura. Izvor „Blica” sa lica mesta kaže da su vojnici Kfora počeli da prelaze bedeme od šljunka.

- Nemački vojnici već dva dana prelaze preko šljunka da bi došli do prodavnice koja se nalazi odmah pored, kupe sok, čips, čokoladu. Nema neprijatnosti. Vojnici viknu „zdravo” ili „good morning” na engleskom, građani im odgovore i sve to izgleda simpatično - navodi naš izvor.

Kamiondžije ubrzo na slobodi

Vozači kamiona iz Raške kojima je zbog optužbe za ilegalan ulazak na Kosovo određen pritvor od 15 dana mogli bi uskoro da budu pušteni iz pritvora, kaže za „Blic” ministar za KiM Goran Bogdanović.

- U kontaktu smo s Euleksom, razgovaramo o tome. Dobili smo informaciju da će u sredu doći do ponovnog suđenja. Najverovatnije će se delo tretirati kao prekršaj, pa će vozači biti novčano kažnjeni i pušteni u sredu iz pritvora - navodi Bogdanović.

Povezane vesti: Kfor: Stanje na Severu Kosova stabilno Kanadska štampa: Kosovo beznadežan slučaj Stefanović: Cilj opozicije kolaps politike prema Kosmetu Beriša za krizu na severu Kosovu okrivio kriminalne grupe Tahiri: Neophodan nastavak tehničkog dijaloga
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.