Izvor: B92, 14.Jul.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Carine Euleksov sledeći korak?

Priština -- Šef Euleksa Iv de Kermabon izjavio je danas da bi sledeći korak te misije mogao da bude uvođenje carine na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

U saradnji sa lokalnim srpskim institucijama na severu Kosova i Beogradom uspeli smo mirnim putem da uklonimo blokade puteva i pokažemo da nećemo prestati da obavljamo svoje aktivnosti na kapijama 1 i 31, kazao je Iv de Kemabon beogradskim novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji u organizaciji specijalnog predstavnika EU borave u Prištini.

De Kermabon je istovremeno ponovio da su carina i status Kosova dva odvojena pitanja.

"Na prelazima Jarinje i Brnjak ne naplaćujemo carinu, ali carina bi mogla da dođe kao sledeći korak nakon što se nađu određena politička rešenja", rekao je De Kermabon.

On je naveo da je Kosovo po rezoluciji 1244 SB UN jedinstvena carinska teritorija i da zato Euleks nastoji da vrati stanje koje je na tim prelazima bilo pre proglašenja nezavisnosti. Naveo je da su u Beogradu saglasni sa tim.

Prema njegovim rečima, Euleks ima sva tehnička sredstva za uvođenje carine ali prethodno treba da se vidi šta će biti sa novcem koji se na taj način prikupi.

Kermabon je ocenio da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i povoljna i dodao da su pripadnici misije EU spremni da upotrebe silu ukoliko bi neko pokušao da ugrozi red, mir i vladavinu zakona.

Šef Euleksa je najoštrije osudio incidente na jugu Srbije i naveo da je veoma važna saradnja srpske i kosovske policije kako bi se iskorenile kriminalne grupe.

Euleks sprovodi istragu protiv onih koji su organizovali blokade puteva u Zubinom Potoku i Leposaviću zbog uvođenja pojačanih mera na prelazima Jarinje i Brnjak, rakao je De Kermabon i naveo da očekuje da će pravosuđe vrlo brzo reagovati po tom pitanju.

Specijani predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt ponovio je danas da za Srbiju priznanje nezavisnosti Kosova nije uslov za ulazak u EU, ali da je uslov minimum saradnje sa Prištinom.

"Priznanje nije uslov za ulazak Srbije u EU, ali je neophodan minimum saradnje sa Prištinom na polju ekonomije, vladavine zakona, rada na povratku raseljenih", kazao je Fejt.

On je naveo da će Kosovu biti potreban dug period da uđe u EU jer, kako je rekao, jako puno posla treba da se uradi, i to na polju borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, razvoja mulitetničkog društva.

Ocenio je da bi bilo dobro da Srbi izađu na izbore 15. novembra kako bi sebi stvorili najbolje uslove da ostanu na svojim ognjištima, stvore ekonomske uslove za povratak, zaštitu kultrne baštine.

Fejt je podsetio da se tehnički deo Ahtisarijvog plana, za čije sprovođenje je zadužen, bavi zaštitom prava manjina i samim tim srpske zajednice.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dobra saradnja sa Beogradom

Izvor: S media, 14.Jul.2009

Šef Euleksa Iv de Kermabon ocenio kao zadovoljavajuću bezbednosnu situaciju na Kosovu i novinarima beogradskih redakcija rekao u Prištini da je, od aprila i formiranja misije u punom kapacitetu, sada u mogućnosti da uvede vladavinu prava i zakona na teritoriji celog Kosova. ..On smatra da je saradnja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.