Bogdanović: Nema dogovora o carini

Izvor: B92, 08.Jun.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Nema dogovora o carini

Goran Bogdanović (FoNet, arhiva)

Leposavić -- Nema dogovora sa Euleksom o carini u Jarinju i Brnjaku, kaže ministar Goran Bogdanović i poziva Srbe da sutra mirno protestuju.

Bogdanović se u Leposaviću sastao sa opštinskim rukovodstvom, povodom najave da će Srbi na severu Kosova sutra u Jarinju održati protestni skup zbog odluke Euleksa da počne naplatu carine na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. On je, međutim, podsetio da je saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za raspoređivanje misije EU na Kosovu dala Vlada Srbije prošle godine.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je danas Srbe na severu Kosova da sarađuju sa Euleksom. Predstavnici lokalnih samouprava su najavili protest, kako bi izrazili neslaganje sa nekim od najavljenih poteza Euleksa.

Srbi na severu Kosova ne slažu se sa namerom Euleksa da na punktovima na administrativnim prelazima počne carinjenje robe koja stiže iz centralne Srbije.

Oni, zapravo, kako kaže predsednik opštine Leposavić Jovan Miladinović, ne žele da naplaćen novac ide u budžet Kosova.

Miladinović je jedan od četvorice predsednika opštine na severu Kosova koji su se prošle nedelje dogovorili da sutra na prelazu Jarinje bude održan protest Srba povodom najave početka naplatu carine.

U Leposaviću najavljuju mirno okupljanje, na kojem će da ukažu da ne žele bilo kakvo odvajanje od Srbije.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović posetio je danas Leposavić i pozvao Srbe i lokalnu samoupravu da sarađuju sa Euleksom, podsetivši da je saglasnost za raspoređivanje Euleksa dala Vlada Srbije.

"Nemoguće je da Vlada Srbije donosi jednu, a lokalne samouprave na severu drugačiju odluku. To je neprihvatljivo i to vodi još većoj konfuziji, problemu i frustraciji svih Srba na Kosovu i Metohiji. Preneo sam lokalnom rukovodstvu u Leposaviću da moramo da razgovaramo sa misijom Euleks i pokušavati sa njima da rešavamo probleme", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je kazao da se i Vlada Srbije protivi jednostranim odlukama Euleksa, ali je pozvao na razgovor sa predstavnicima te misije.

Ministar je preneo i da Vlada Srbije nije postigla dogovor, niti je potpisala sporazum sa Euleksom o uspostavljanju carina na prelazima Brnjak i Jarinje.

"Jednostrani potezi Euleksa su neprihvatljivi", rekao je Bogdanović u Leposaviću i pozvao kosovske Srbe da na sutrašnjim protestnim skupovima u Jarinju i Brnjaku budu mirni i dostojanstveni.

On je ponovio, kako je kazao, "čvrstu rešenost Republike Srbije da nikada ne prizna nezavisnost Kosova", istakavši da je Beograd opredeljen za dijalog, a ne za nasilje u rešavanju problema na Kosovu.

Bogdanović je kazao da bivši međunarodni predstavnik za pregove o statusu Kosova Marti Ahtisari kod kosovskih Srba nije dobrodošao i da njegova najavljena poseta za dan ustavnosti Kosova može još više da produbi nepoverenje između Srba i Albanaca.

Međunarodna policija od prošle godine, tačnije od februara i proglasenja nezavisnosti Kosova i paljenja punktova, dugo nije bila locirana na Jarinju i Brnjaku.

Ove godine, Euleks policajci su se rasporedili i na dva severna punkta.

Vremenom su počeli da registruju robu koja na Kosovo ulazi, a skoro su najavili da će početi i carinjenje robe.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Brnjak

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Nema dogovora sa Euleksom o carini

Izvor: NaDlanu.com, 08.Jun.2009

LEPOSAVIĆ, 8. juna 2009. (Beta) - Vlada Srbije nije postigla dogovor, niti je potpisala sporazum sa Euleksom o uspostavljanju carina na prelazima Brnjak i Jarinje, na severu Kosova, rekao je u ponedeljak ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović. "Jednostrani potezi Euleksa su neprihvatljivi",...

Nastavak na NaDlanu.com...

Bogdanović: Nema dogovora sa Euleksom o carini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2009

LEPOSAVIĆ - Vlada Srbije nije postigla dogovor, niti je potpisala sporazum sa Euleksom o uspostavljanju carina na prelazima Brnjak i Jarinje, na severu Kosova, rekao je danas ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović..."Jednostrani potezi Euleksa su neprihvatljivi", rekao je Bogdanović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Srbi najavili blokadu

Izvor: S media, 08.Jun.2009

Srpski reprezentativci i stručni štab na čelu sa Radomirom Antićem, sleteli su na beogradski aerodrom. Fudbalere su na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali mnogobrojni novinari i dvadesetak mladjih navijača koji su mahali srpskim zastavama i razvili transparent na kojem je pisalo "Vi ste za nas pobednici"....

Nastavak na S media...

Srbi i Euleks moraju da sarađuju

Izvor: RTS, 08.Jun.2009

Neophodna saradnja Srba na severu Kosova sa misijom Euleksa. Neprihvatljivo da Vlada Srbije i lokalne vlasti donose različite odluke, rekao ministar za KiM Goran Bogdanović. ..Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je danas rukovodstvo opština i Srbe na severu Kosova da sarađuju sa...

Nastavak na RTS...

Protest Srba zbog carina

Izvor: BBC na srpskom, 10.Jun.2009, 02:37

Više stotina demonstranata se okupilo na prelazu Jarinje kod Leposavića, u znak protesta što pripadnici Euleksa naplaćuju carinu na robu koja stiže iz Srbije.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.