Leposavić: Protest blokadom vozila Euleksa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jun.2009, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leposavić: Protest blokadom vozila Euleksa

LEPOSAVIĆ - Građani opštine Leposavić blokirali su jutros na jedan sat put Kosovska Mitrovica-Raška, ne propuštajući vozila Euleksa, u znak protesta zbog uvođenja carina na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Član opštinskog veća SO Leposavić Mile Vukojević rekao je da je ovo nastavak protesta od pre 15 dana. "Ukoliko se Euleks ne povuče sa administrativnih prelaza Jarnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Brnjak protest će biti dodatno radikalizovan",rekao je Vukojević.

On je naglasio da su, u međuvremenu, Vlada Srbije i predstavnici Euleksa vodili bezuspešne pregovore.

"Zahtev smo predali pre 15 dana carini Euleksa u Jarinju u kome smo zatražili da prestanu sa carinjenjem robe, međutim to nije ispoštovano", naveo je Vukojević.

On je istakao da Srbi nisu protiv plaćanja dažbina, ali isključivo državi Srbiji, a ne kosovskim institucijama.

"Euleks može da, ukoliko postoji sumnja da se roba švercuje ili ukoliko je reč o nekom kriminalnom delu, kontroliše i proverava robu, međutim ne na prelazima Jarinje i Brnjak", podvukao je Vukojević.

Protest je protekao mirno i bez incidenata. Jake snage Kosovske policije i Kfora obezbeđivale su protest. Prema rečima organizatora celodnevna selektivna blokada puta za vozila Euleksa biće nastavljena svakoga dana sve do ispunjenja zahteva.

Srbi su u znak protesta, dan nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 18. februara 2008. godine, spalili prelaze Brnjak i Jarinje.

Pripadnici Euleksa preuzeli su 1. februara ove godine kontrolu nad ta dva carinska punkta u severu Kosova.

Istog dana, pripadnici Euleks carine počeli su registraciju i kontrolu komercijalne robe koja ulazi na Kosovo preko prelaza 1 i 31, odnosno Jarinja i Brnjaka.
Pogledaj vesti o: Jarinje,   Eulex,   Raška

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest blokadom puta

Izvor: RTS, 22.Jun.2009

Građani opštine Leposavić blokirali su jutros na jedan sat put Kosovska Mitrovica-Raška, ne propuštajući vozila Euleksa, u znak protesta zbog uvođenja carina na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. ..Građani Zubinog Potoka počeli su danas, na osnovu odluke Skupštine opštine, celodnevnu...

Nastavak na RTS...

Euleks ne naplaćuje carinu

Izvor: S media, 22.Jun.2009

"Misija EU na Kosovu ne vrši naplatu carine, a prisustvo carinskih službenika na severu Kosova je u funkciji smanjenja šverca", izjavila portparol Euleksa Karin Limdal. .."Za nas je najvažnije da imamo prisutne carinske službenike na prelazima 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) koji obavljaju svoje aktivnosti...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.