Odnosi sa SAD samo privremeno poboljšani

Izvor: RTS, 26.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odnosi sa SAD samo privremeno poboljšani

Uprkos najavama o novoj fazi američko-srpskih odnosa posle posete Džozefa Bajdena, SAD neće dugoročno biti zadovoljne sadašnjim stavom Srbije prema Kosovu i BiH, ocenio američki profesor Stiven Majer.

Profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu Stiven Majer, ocenio je da, uprkos najavama o novoj fazi američko-srpskih odnosa posle posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Balkanu, SAD neće dugoročno biti zadovoljne stavom Srbije prema Kosovu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Uprkos optimističnim izjavama potpredsednika Bajdena mislim da će se vremenom neminovno pojaviti razlike u gledištima", rekao je Majer za "Glas Amerike" i dodao da će "postepeno iskrsnuti suštinska razlika između retorike i implementacije izrečenih stavova."

SAD, prema rečima američkog profesora, neće biti zadovoljne ni aspiracijama Srba u Bosni i Hercegovini, odnosno stavu Beograda prema Sarajevu i Banjaluci.

Američki profesor smatra da Srbija treba da nastavi sa odbranom svojih interesa tako što će voditi nezavisniju politiku, uz održavanje konstruktivnih odnosa sa SAD i EU, i jačanje saradnje, posebno ekonomske, sa Rusijom, Kinom, Japanom i drugim zemljama.

"Srbija bi trebalo da afirmiše svoje interese u pogledu, recimo, EU i NATO, i da sprovodi spoljnu politiku pre svega diktiranu nacionalnim interesima", rekao je Majer.

Politika administracije predsednika Baraka Obame prema Balkanu najverovatnije će biti mešavina ranije politike i nekih inovacija, a nedavna Bajdenova poseta Sarajevu, Beogradu i Prištini signal je većeg angažovanja SAD u regionu, što bi, kako smatra Majer, moglo da potkopa ulogu EU.

"Odlukom o ponovnom angažovanju na Balkanu otvara se mogućnost imenovanja novog američkog izaslanika za taj region. Time bi se ponovo ojačao direktniji i agesivniji uticaj Vašingtona", rekao je američki stručnjak.

Međutim, prema Majerovim rečima, "ponovno angažovanje SAD na Balkanu bi moglo da potkopa ulogu i nastojanja EU u regionu, čemu se protivi spoljnopolitički šef EU, Havijer Solana".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Majer: Bajdenova poseta signal većeg angažovanja SAD na Balkanu

Izvor: VOA, 26.Maj.2009

Povodom posete potpredsednika Sjedinjenih Država Džozefa Bajdena Balkanu naš za "Glas Amerike" govori profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu, Stiven Majer.

Nastavak na VOA...

Majer: Kongres podržava imenovanje izaslanika za Balkan

Izvor: NaDlanu.com, 26.Maj.2009

VAŠINGTON, 26. maja 2009. (Beta) - Imenovanje američkog izaslanika za Balkan "ojačalo bi direktniji i agresivniji uticaj Vašingtona", ali bi moglo da potkopa ulogu Evropske unije u regionu, ocenjuje profesor političkih nauka na američkom Nacionalnom univerzitetu za odbranu Stiven Majer. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.