Ubio se legendarni pilot Stevan Popov

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubio se legendarni pilot Stevan Popov

NOVI SAD - Stevan Popov, koji je kao pilot JAT-a spasio oko 40.000 ljudi iz ratom zahvaćenog Sarajeva, tragično je okončao život izvršivši samoubistvo hicem iz pištolja.

Popov je tragično stradao juče oko 18.00 časova, a iza sebe je ostavio četvoro djece, prenose novosadski mediji.

Steva Popov je 23 godine bio pilot JAT-a, a bio je i rezervni oficir >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << JNA.

Najplemenitiji podvig učinio je početkom rata u BiH, kada je sa posadom JAT-ovog aviona "boing 707" prvi uzletio na liniji Beograd - Sarajevo 17. aprila 1992. godine, a zatim tokom mjesec dana svakodnevnih letova uspio da iz ratom zahvaćenog Sarajeva u Beograd prebaci oko 40.000 ljudi.

U junu iste godine je bezbjedno vratio iz Stokholma fudbalsku reprezentaciju Jugoslavije, koju su eliminisali sa Evropskog prvenstva, a švedske vlasti nisu htjele da daju dozvolu njihovom avionu da poleti, niti da se snabdije gorivom.

U izjavi za "Večernje novosti" iz avgusta 2012. godine Popov je ispričao da u JAT-u kasnije nisu cijenili njegovo pilotsko znanje, pa je "otjeran sa posla" u vrijeme kada je bio šef letačke operative.

"Kada sam se na kratko vratio u JAT 2004. proglašen sam tehnološkim viškom i otpušten. Preživeo sam potom operaciju raka na desnom bubregu, jer nisam planirao da umrem", rekao je tada Popov u izjavi objavljenoj u članku pod naslovom "Država zaboravila najplemenitije".

U prethodnih nekoliko godina, Stevan je bio jedan od najjačih zagovornika ideje pretvaranja malog sportskog aerodroma u Čeneju kod Novog Sada u komercijalni objekat, čime bi Novi Sad dobio pravi putnički aerodrom.

Stevan Popov biće sahranjen u subotu, 6. juna, na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Dodik uputio telegram saučešća porodici Popov

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2015

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je telegram saučešća porodici tragično preminulog pilota Stevana Popov..."Povodom tragične smrti legendarnog pilota Stevana Popova primite izraze mog najdubljeg saučešća. Njegov herojski čin kada je kao pilot JAT-a evakuisao oko 40.000...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.