UŽAS U INDIJI: U UDESU AVIONA 158 POGINULIH

Izvor: Kurir, 23.Maj.2010, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽAS U INDIJI: U UDESU AVIONA 158 POGINULIH

BEOGRAD - Zlatko Glušica (55), kapetan DC 9 i „boinga 737“ u „Er Indija ekspres“ i u „Jat ervejzu“, poginuo je juče ujutro u 6.30 časova po lokalnom vremenu u avionskoj nesreći „boinga 737 (800)“.

Indijske vlasti saopštile su da se avion - vlasništvo kompanije „Er Indija ekspres“ - srušio kada je, po kiši, pokušao da sleti na aerodrom u gradu Mangaloreu na jugu Indije. Nastradalo je ukupno 158 putnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << a osmoro ih je preživelo. Povređeni su smešteni u lokalnu bolnicu i u teškom su stanju.

Inače, do tragedije je došlo pošto avion po jakoj kiši nije uspeo da se zaustavi, već je probio ogradu, udario u drveće na kraju piste, zapalio se i raspao na pola.

Kapetan Glušica, kako Kurir saznaje, nije ni trebalo da leti na toj liniji.

- Zlatka su prekjuče pozvali iz kompanije i rekli mu da mora da zameni svog kolegu na tom letu. Inače, Glušici je ugovor sa „Er Indijom“ isticao za dve nedelje, kada je trebalo da dođe kući u Jakovo - kaže Kurirov izvor.

Glušica je poleteo juče ujutru iz Dubaija i trebalo je da sleti na aerodrom „Bajpe“ u Mangaloreu. To je jedan od najtežih aerodroma za sletanje jer se nalazi na vrhu brda, a iza je pošumljena dolina.

Preživeli pričaju da su tokom sletanja prvo osetili da se avion zatresao, a potom je usledio zvuk kao da je nešto puklo. Pojavila se vatra i posle nekoliko sekundi avion je već bio plamena buktinja.

- Letelica se sunovratila na drveće i onda se zapalila kabina. Ja sam se zapleo u kablove, ali sam uspeo da se izvučem - ispričao je Umer Faruk, jedan od preživelih.

U kontroli leta na aerodromu „Bajpe“ navode da kapetan Glušica nije prijavio da ima bilo kakve poteškoće ili kvarove na letelici.

U „Jat ervejzu“ su za Kurir rekli da je Zlatko Glušica bio vrsni kapetan koji je u toj firmi proveo ceo svoj radni vek.

- Kod nas je položio za kapetana, prvo aviona DC 9, a potom „boinga“. Leteo je skoro na svim našim destinacijama i imao veliko iskustvo. Pre dve godine uzeo je neplaćeno odsustvo i otišao da radi za „Er Indija“ sa još dvadesetak kolega. Očekivali smo ga da se vrati i ponovo leti za nas. „Jat ervejz“ ovom prilikom izražava iskreno žaljenje zbog gubitka vrhunskog pilota i divnog kolege - kaže za Kurir Željka Trninić iz Službe za odnose s javnošću „Jat ervejza“.

Nebojša Starčević, direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije i bivši direktor „Jat ervejza“, navodi za Kurir da je kapetan Glušica 2008. godine otišao u „Er Indija“ u okviru saradnje sa tom indijskom kompanijom.

- On je bio najiskusniji kapetan kod nas. Imao je 10.000 sati letenja na avionu DC 9 i postao je kapetan na toj letelici, a potom je položio i za kapetana „boinga“. Imao je troje dece, sin mu se školuje za pilota. Verovatno ste i sami čuli kako je došlo do nesreće, ipak, izveštaj zvaničnika iz Indije pokazaće šta se stvarno desilo - rekao je Starčević za Kurir.

Tuga u kući u Jakovu

Tuga u kući Zlatka Glušice. Prijatelji i rodbina, potreseni vešću, došli su da izjave saučešće njegovoj supruzi Tanji i deci. Porodica slomljena tragedijom nije želela da daje bilo kakve komentare.

Velika nesreća koja je zadesila porodicu Glušica pogodila je i njihove bliže komšije. Kako kažu, Zlatko se sa taštom, suprugom Tanjom i sedmogodišnjom ćerkom doselio u ovaj kraj pre godinu dana. Supruga poginulog pilota je profesor hemije u osnovnoj školi u Dobanovcima.

Nedaleko od kuće porodice Glušica žive i Zlatkova ćerka Anica i sin Saša iz prvog braka.

- Sa Tanjom je u drugom braku, imaju ćerkicu, koja ide u prvi razred osnovne škole u Jakovu. Supruga iz prvog braka, koliko znam, živi u Kanadi i nisam imala prilike da je vidim. Pokojnog Zlatka sam možda za ovih godinu dana, koliko žive u našem kraju, videla samo jednom jer je stalno bio na putu - priča komšinica koja nije želela da joj pominjemo ime.

Sašin drug iz komšiluka kaže da je on bio izuzetno ponosan na oca.

- Saša je izuzetno dobar dečko i dobar drug. Bio je ponosan na svog oca. Verovatno je zbog toga i hteo da završi školu za pilota. Žao mi je Saše, ne smem ni da pomislim kako mu je sada - rekao je Sašin drug iz škole.  

(J. R. - S. Ž.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.