Turisti napuštaju Tunis

Izvor: RTS, 16.Jan.2011, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti napuštaju Tunis

Vanrednim letom JAT-a iz Tunisa se vratilo 125 srpskih turista i radnika. Još jedan let zakazan za sutra. Situacija u prestonici glavnom gradu Tunisa mirnija, sporadični okršaji u centru grada.

Ministarstvo spoljnih poslova i JAT organizovali su vanredni let za povratak srpskih radnika i turista iz Tunisa u Beograd.  Na aerodrom "Nikola Tesla" stiglo je 125 radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i turista.

Građani koji se još nalaze u Tunisu mogu da se jave našoj ambasadi u toj zemlji na broj +216 71 780 624 i zatraže pomoć.

Evropska presfoto agencija (EPA) saopštila je da je fotoreporter te agencije Lukas Mebruk von Zabienski (32) danas preminuo od povreda zadobijenih dok je fotografisao nerede u Tunisu.

Portparol EPA Gernot Hensel je izjavio da je fotoreporter, koji je za tu agenciju radio koristeći ime Lukas Dolega, u petak pogođen ispaljenim projektilom sa suzavcem i danas je umro, prenosi AP.

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš, koji dočekuje turiste i radnike na beogradskom aerodromu, rekao je za RTS da će biti obezbeđen još jedan avion kojim će sutra u 15 časova moći da se vrate oni koji nisu krenuli današnjim letom. Prema podacima, u Tunisu je ostalo još 38 turista koji nisu želeli da se vrate.

Odlučeno je da se evakuišu i porodice zaposlenih u ambasadi, dok će radnici srpske ambasade ostati u Tunisu, rekao je Ponoš. 

Radnici "Trudbenika" nisu krenuli ovim letom, već će sutra, javlja reporter RTS-a.

I evropske turističke agencije pokrenule su hitnu akciju povlačenja svojih građana iz Tunisa. 

Turističke kompanije iz Velike Britanije i Nemačke već su poslale svoje avione, kojima će se turisti vratiti kućama, dok je Udruženje turističkih agencija Francuske najavilo isti potez i pozvalo svoje državljane koji planiraju odmor u Tunisu da otkažu putovanje.

Situacija u Tunisu danas je mirnija, iako se se sporadično čuju pucnji.  Pripadnici snaga bezbednosti Tunisa ubili su nekoliko naoružanih ljudi koji su pucali s krova zgrade u blizini centralne banke u glavnom gradu, javila je tunižanska državna televizija.

Neimenovani vojni zvaničnik rekao je toj televiziji da su dvojica naoružanih napadača ubijeni vatrom koja je ispaljena iz helikoptera.

Zgrada Narodne banke je u centru Tunisa, jedan blok udaljena od Ministarstva unutrašnjih poslova, u blizini kojeg se, prema izveštajima agencija AP, danas, duže od jednog časa, takođe čula pucnjava.

U međuvremenu, policija je uhapsila četiri osobe s nemačkim pasošem u vezi s oružanim incidentom blizu sedišta glavne opozicione partije PDP, prenosi Rojters.

Predstavnici policije ranije su izjavili britanskoj agenciji da dve osobe uhapšene u vezi s tim incidentom imaju švedski pasoš.

Posle sukoba snaga bezbednosti i nepoznatih napadača ispred sedišta opozicione partije PDP veliki broj građana okupio se u centru Tunisa, gde je raspoređen veliki broj pripadnika snaga bezbednosti.

Policija je ranije danas uhapsila šefa obezbeđenja predsednika Tunisa i nekolicinu njegovih kolega zbog optužbi da su kovali zaveru protiv državne bezbednosti, preneli su mediji u toj zemlji.

Evropska štampa piše o istorijskim dešavanjima, jer se decenijama nije dogodilo da neki muslimanski lider napusti zemlju dobrovoljno, pod pritiskom javnosti.

Mediji kažu da sada pomno prate da li će događaji u Tunisu imati efekta i u neposrednom okruženju, u Alžiru, Maroku i Libiji. Komentar je dao libijski lider Muamer El Gadafi.

"Ubijaju se po kućama, kao da su u boljševičkoj ili američkoj revoluciji. A čemu sve to? Da bi smenili Ben Alija? Zar vam nije rekao da će sići s vlasti kroz tri godine? Strpite se tri godine i vaši sinovi će biti živi", rekao je Gadafi.

Gadafi poručuje da će nemiri biti opravdani ukoliko Tunis usvoji njegov model vladavine. Ipak, u Tunisu su počeli pregovori o vladi nacionalnog jedinstva, a novi predsednički izbori će biti održani u roku od 60 dana.

U žestokim protestima koji traju više od mesec dana, u sukobima sa policijom život je izgubilo više desetina ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.