Turisti iz Tunisa stigli u Beograd

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 16.Jan.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti iz Tunisa stigli u Beograd

Beograd, Tunis -- Avion sa 125 turista iz Tunisa, državljana Srbije, sleteo je u nedelju oko 19.30 na beogradski aerodrom. Državljani Srbije koji rade u Tunisu ostaju do daljeg.

Ambasada Srbije u Tunisu odlučila se na evakuaciju građana Srbije zbog loše bezbednosne situacije i smanjenja zaliha hrane i vode u hotelima.

Ministarstvo spoljnih poslova obezbedilo je jedan avion, a biće obezbeđen prevoz u slučaju da i državljani Srbije koji se nalaze na privremenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radu u Tunisu požele da se vrate u zemlju.

Više od 100 turista iz Srbije odlučilo je da prekine svoj odmor u Tunisu zbog haosa izazvanog političkom krizom u toj zemlji. Među putnicima ima i onih koji nisu hteli da se vraćaju i pored svih opasnosti.

"Bilo je ekstra. Mi smo bili dalje od tih incidenata nije nama ništa bilo”, kaže putnik Srđan Tomić.

"Mi nismo ništa osetili, deca su bila u hotelu koji je malo izdvojen, teniski kamp je u pitanju, apsolutno nikakvih problema nismo imali. Kako je protekao let današnji, super bila je malo gužva na aerdoromu”, kaže putnik Aleksandar Malešević.

Iako se većina srpskih turista osećala bezbedno, primetno je bilo uvođenje policijskog časa, nikoga nije bilo na ulicama, prodavnice nisu radile, a među našim putnicima ima i onih koji su bili svedoci nemira u gradu Susu.

"Ja sam bila srećna što smo mi u toj poslastičarnici, da nismo dole na ulici, jel je delovalo onko prilično intenzivno. Oni nisu bacali ni kamenje ni bombe, ali je bilo onako nesigurno”, kaže putnica Mila Broćić.

Odluka o evakuaciji turista iz Srbije doneta je pošto je većina njih odlučila da se vrati u Srbiju. Oni koji žele da iskoriste ceo aranžman, u Tunisu su ostali na sopstvenu odgovornost, navode u ambasadi Srbije.

"Najveći razlog zbog kojeg smo mi odlučili da evakuišemo turiste je činjenica da počinju da nedostaju namirnice i da se hoteli zatvaraju", kazala je ambasadorka Milica Čubrilo-Filipović.

On je rekla i da će se iz Tunisa u Srbiju vratiti samo oni turisti koji su izrazili želju da to učine.

Agencija "Kontiki" u Srbiju vraća 50 svojih turista, među kojima će biti i vodiči te agencije.

"U hotelu se svi osećaju apsolutno bezbedno, do sada je bilo tako. Međutim, nije više na nama da procenjujemo da li će tako i ostati. Tunis je u velikim promenama, videćemo", rekla je Nadežda Veseličić iz "Kontikija" i dodala da veruje da će ta zemlja opet biti najtraženija turistička destinacija kod nas, s tim što treba da prođe malo vreme na da se stabilizuje situacija.

Svi koji žele da dobiju više informacija mogu pozvati ambasadu Srbije u Tunisu, na brojeve telefona : +21671783057 i +21671780624.

Ponoš: Novi avion za preostale turiste

Zdravko Ponoš (FoNet, arhiva)

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš izjavio je da će Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji sa JAT-om, u ponedeljak poslati još jedan avion u Tunis, kojim bi trebalo da se u Srbiju vrati druga grupa turista koja u nedelju nije bila spremna da se vrati u zemlju, kao i radnici iz Srbije.

"Mi smo već organizovali još jedan avion za ponedeljak. Taj avion će biti na istoj lokaciji u Monastiru, a oko 15 sati bi trebalo da poleti. Zato što već znamo da imamo građevinske radnike koji su bili na drugom kraju Tunisa da se oni transportuju do severa. Organizovan je njihov transport i osim njih nadamo se da će još neki od naših turista, koji su na svoju odgovornost odlučili da ostanu tamo, da pristanu da se evakuišu, odnosno da iskoriste tu mogućnost kada imamo organizovan prevoz”, kaže Ponoš.

Ponoš je rekao novinarima na aerodromu "Nikola Tesla" da će i on otputovati u Tunis da pomogne ambasadi Srbije u toj zemlji i ukazao da je resorni ministar Vuk Jeremić naložio i evakuaciju zaposlenih u toj ambasadi.

On je ukazao da je zbog posebne i neizvesne bezbednosne situacije u Tunisu ministar Jeremić, u konsultaciji sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, doneo odluku da se organizuje dobrovoljna evakuacija državljana Srbije iz te zemlje.

Ponoš, koji je večeras dočekao 125 srpskih turista, koji su se vratili iz Tunisa, dodao je da je prema podacima ministarstva, u toj zemlji boravilo 147 turista i oko 50 radnika. On je uputio apel građanima Srbije da za sada ne putuju u Tunis.

Građevinski radnici ne mogu do aerodroma

U avionu za Beogradu su samo turisti. Građevinski radnici koji su na privremenom radu u Tunisu do daljeg će ostati u toj zemlji, iako se i za njih planira evakuacija.

Njih je trenutno nemoguće prevesti do aerodroma u Monostiru pošto je drumski saobraćaj u toj zemlji u prekidu.

"Nemamo nikakvih problema ovde trenutno. Nismo ugroženi i gledamo sada kako da organizujemo, pošto smo 350 kilometara od aerodroma, i tu nam treba pomoć i njihove vojske da nas proprati", ispričao je radnik "Hidrotehnike" Milan Kolarić.

"U saradnji sa Ambasadom pokušavamo da organizujemo da nas neko bezbedno isprati, jer imamo 40 zaposlenih", kaže Kolarić.

Kolarić navodi i da radnici "Hidrotehnike" nisu imali problema sa demonstrantima, da se desila jedna sitna krađa, ali da je situacija pod kontrolom

"Mi odavde i ne znamo kakva je prava situacija, mada nas ubeđuju po okolnim mestima, gde naši ljudi idu u nabavku, da se situacija relativno smirila. Tu je policija i vojska na ulicama, malo je dovedeno reda i nema demonstracija i ubijanja i pljačkanja, toga je bilo prethodnih dana", kaže on.

U prestonici Tunisa, nakon nešto mirnijeg prepodneva, tokom dana čula se pucnjava, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Glavni grad su tokom noći nadletali vojni helikopteri s osvetljenjem, zbog sumnjivih vozila koja su kružila ulicama velikom brzinom i iz kojih je povremeno pucano na kuće. Sumnja se da pristalice odbeglog predsednika Ben Alija organizuju pljačke i nerede kako bi stvorili haos u zemlji, zbog čega je uhapšeno više desetina ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.