Turci uzimaju Jat, državi ostaju dugovi

Izvor: S media, 25.Sep.2010, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci uzimaju Jat, državi ostaju dugovi

Turci preuzimaju pilote i osoblje Jata, u novu firmu „Er Srbija" unose deset novih aviona. Država će morati da vraća milionske dugove!

Ministar Sulejman Ugljanin potvrdio je juče da će „Turkiš erlajns" sa Vladom Srbije formirati novu aviokompaniju koja će biti naslednik „Jat ervejza"! On kaže da su pregovori u završnoj fazi i da će se konkretni detalji znati u sledeća dva meseca.

Ugljanin:I dalje se pregovara o prodaji Jata Turcima
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Ugljanin je tako potvrdio pisanje od pre nekoliko meseci, kada smo najavili da će Turci u novi „Jat" uneti avione, a uzeti deo letačkog osoblja i „zdrav" deo kompanije, dok će državi ostati milionski dugovi! Kako nezvanično saznajemo, nova kompanija zvaće se „Er Srbija". Turci daju 10 novih aviona, a zadržaće dve „Jatove" letelice, dok ulaganja u novcu neće biti.

„Jat": Vlada odlučuje!

U službi za odnose sa javnošću „Jata" kažu da o njihovoj privatizaciji i strateškom partnerstvu odlučuje Vlada Srbije kao vlasnik kapitala, a da oni sa svoje strane doprinose da taj proces bude sproveden što pre i na najbolji mogući način.

- Svi reformski potezi koji su preduzeti u poslednjih petnaest meseci, od promene na čelu kompanije, sprovedeni su sa ciljem da se konsoliduje poslovanje i da se nacionalni avioprevoznik učini privlačnijim za potencijalnog strateškog partnera. Iako je bilo više zainteresovanih kompanija, najozbiljniji pregovori do sada vođeni su sa „Turkiš erlajnsom", kojem je rukovodstvo „Jat ervejza" dostavilo svu potrebnu dokumentaciju - navode u ovoj kompaniji.

Dobre reference



- Ključna kompanija za privatizaciju „Jat ervejza" je „Turkiš erlajns". „Jat" ima dobre reference, objekte, stručnjake za održavanje aviona i pilote. Strategija Vlade Srbije predviđa da se iz „Jata" uzme sve što je zdravo i da to bude ulog Srbije u novu kompaniju. „Turkiš erlajns" je najperspektivnija aviokompanija u svetu, jer povećava broj aviona i letova, dok ih sve druge smanjuju
- rekao je juče ministar bez portfelja i kopredsednik mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa Turskom Sulejman Ugljanin.

On je dodao i da su turski investitori pored „Jata" veoma zainteresovani i za ulaganje u Fabriku stakla Pančevo.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković ističe da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

- Ta novoosnovana kompanija će od „Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika. Vlada je donela odluku da se proda većinski paket, a koliko će tačno biti deo države zavisiće od toga ko će se prijaviti na tenderu za strateško partnerstvo sa našom aviokompanijom - kaže Miljković.

Loše upravljanje

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenjuje da je dobro da se napravi aranžman sa „Turkiš erlajnsom".

- Ideja je da se izvuče ono što je zdravo iz „Jata", odnosno imovina koja je neopterećena hipotekom. Sva dugovanja domaćeg avioprevoznika ostaće staroj kompaniji. Tamo će ostati i flota koja je zaostala i neka operativa, a sve ono što je najbolje od flote i imovine ide u novu firmu. Šteta je za jednu zemlju, kao što je Srbija, da ostane bez nacionalne aviokompanije. Ali, loše upravljanje je i dovelo „Jat" u poziciju u kakvoj jeste, da ima velike gubitke, koji se procenjuju na više od 100 miliona evra. Nažalost, ne nazire se način na koji „Jat" iz svega toga može da izađe. Turska je perspektivna zemlja i jedina koja je pokazala interesovanje da kupi „Jat" - kaže Savić.

Radna grupa za poslovnu konsolidaciju „Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali su ranije da firma nije u stanju da posluje profitabilno. Ministarstvo za infrastrukturu je zatim najavilo da će Vlada uložiti 400.000 dolara u osnivanje novog preduzeća. Kako smo već već pisali, Turci su spremni da za 51 odsto vlasništva u „Jatu" ponude deset novih aviona. Flota turskog avioprevoznika broji 142 letelice.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.