SUMNJIVA VEĆINA JAVNIH NABAVKI U JAT ERVEJZU

Izvor: Kurir, 13.Jul.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUMNJIVA VEĆINA JAVNIH NABAVKI U "JAT ERVEJZU"

BEOGRAD - „Jatova“ fotelja je san svakog rukovodioca. Brojne javne nabavke koje je pokrenuo „Jat“ nakon dolaska Srđana Radovanovića na čelo tog preduzeća izazivaju veliku sumnju javnosti i zaposlenih. Ali do sada niko nije pozvan na odgovornost. Upravni odbor, koji je postavila Vlada Srbije da kontroliše javne nabavke, ne samo da nije odobrio nijednu nabavku nego ne zna ništa o njima.

Poslednja u nizu koju je Kurir >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << otkrio jeste kupovina šest kamiona „Jatovog“ preduzeća „Su-port“ od „Jat keteringa“ za neverovatnih 69,6 miliona dinara. Kamioni su stari 23 godine i proizvedeni su u fabrici FAP iz Priboja. Namenjeni su dostavi hrane, pića, novina, toalet papira i ostalog. Zanimljivo je da je pre 23 godine te kamione „Jat“ kupio od FAP, a da ih jedno „Jatovo“ preduzeće koje beleži gubitak u prošloj godini od 184,6 miliona dinara ponovo plaća drugom „Jatovom“ preduzeću.

Jedina javna nabavka „Jata“, od ukupno 11 u ovoj godini, o kojoj je UO obavešten jeste konkurs za izbor taksi prevoznika koji bi u ime tog preduzeća prevozio putnike od Beograda do aerodroma. Zbog konkursa, koji je bio prekinut u decembru prošle godine, a obnovljen na proleće ove godine, već se dizala prašina u javnosti jer su pojedina taksi udruženja tvrdila da je to nezakonit posao.

Kako u „Jatu“ već mesecima izbegavaju da odgovore na pitanja Kurira, pokušali smo da o sumnjivim nabavkama nešto više saznamo od člana UO „Jata“ Dobrivoja Glavonića. On je bio iznenađen našim pitanjima jer nijedna od javnih nabavki iz ove godine nije bila na sednicama UO.

- Prisustvovao sam svim sednicama UO i ni na jednoj nije bilo reči o javnim nabavkama, već samo o planovima i programima rada. To odgovorno tvrdim. Znam da je Radovanović dobio veća ovlašćenja da sam sprovodi određene odluke, ali za javne nabavke to ne važi. Njih mora da odobri UO - kaže Glavonić.

Inače, jedna od čuvenijih nabavki o kojoj je Kurir pisao bio je izbor agencije za odnose s javnošću. Radovanović je ubrzo po dolasku na čelo „Jata“, 31. jula 2009. godine, sam sebe postavio za predsednika komisije za javnu nabavku. Komisija je izabrala agenciju „Farmer i Spaić“, čije usluge koštaju „Jat“ 373.000 dinara mesečno. Na novom konkursu za PR agenciju pobedila je agencija „V+O“, ali se „Farmer i Spaić“ žalila, pa je i posle isteka ugovora nastavila da radi za „Jat“. Kurir je u vezi sa svim navedenim nabavkama uputio pitanja Radovanoviću, ali odgovori nisu stigli.

Milan Malešević

Ministarstvo ne kontroliše nabavke

Državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković kaže da se to ministarstvo ne bavi javnim nabavkama „Jata“.

- Naše ministarstvo nije zaduženo da kontroliše javne nabavke „Jata“. To bi trebalo da rade Upravni odbor i Skupština „Jata“, koji odobravaju sve javne nabavke i koje je postavila Vlada Srbije - kaže Miljković, dodajući da nije čuo da je neka od javnih nabavki u „Jatu“ bila sporna. Predsednik UO „Jata“ Saša Vlaisavljević je van zemlje i juče se nije odazivao na naše pozive.

Kupuju i laptopove

Još jedna problematična javna nabavka je na pomolu. Pošto je poništena nabavka računara, sprema se konkurs za kupovinu oko 200 laptop računara. Laptopovi su, navodno, namenjeni za rad na terenu! Naime, „revolucionarna“ ideja rukovodstva je da višak radnika koji su pred otpuštanjem pošalju na ulicu da saleću građane i firme i da im nude karte za „Jatove“ letove.

Šta je sve „Jat“ nabavljao ove godine?

PR agenciju

Taksi usluge

Usluge prevoza putnika

Kamione

Računare

Putno zdravstveno

osiguranje putnika

Osiguranje imovine

Oftamološki aparat

Naftne derivate

Štampanje Jat revije

Popravku agregata

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.