Ruski Transaero dobija “veštačko disanje” od države, dobra vest po JAT Tehniku

Izvor: TangoSix.rs, 13.Jan.2015, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski Transaero dobija “veštačko disanje” od države, dobra vest po JAT Tehniku

BEOGRAD – Transaero, druga po veličini avio-kompanija u Rusiji, nalazila se u proteklom periodu u velikoj finansijskoj krizi. Odlukom Vlade Ruske Federacije, odobren je kredit od preko 160 miliona dolara koji bi trebalo da konsoliduje finasijsko stanje u ovoj kompaniji.  
 

 
 
Prema pisanju novinske agencije TASS , ruski premijer Dmitrij Medvedev je na Božić potpisao rezoluciju vlade koja garantuje trogodišnji kredit od 9 milijardi rublji (166 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dolara), a koji će ruska avio-kompanija Transaero dobiti od ruske VTB banke, koja je 60,9 procenata u vlasništvu Vlade Ruske Federacije.  Na ovaj potez ruske vlasti se se odlučile nakon izuzetno lošeg finansijskog stanja u kompaniji, koja je bila na ivici finansijskog ponora.
Zbog dobijanja ovog kredita od države, Transaero se zauzvrat pred istom obavezao da zamrzne cene karata na svim domaćim rutama u 2015, kao i da smanji cenu do 7 % na domaćim linijama na kojima saobraća bez konkurencije. Rusko Ministarstvo saobraćaja će biti odgovorno za upravljanje kreditom, koji će se koristiti isključivo za finansiranje operativnih aktivnosti aviokompanije.
Neposredno pre Božića i usvajanja odluke Vlade, direktor Transaera Olga Pleshakova demantovala je izveštaje da postoji opcija da avio-kompanija potencijalno suspenduje operacije pre kraja godine zbog nečega što je opisano kao: “drastična promena makroekonomskih uslova”.
“U novembru prošle godine, Transaero je počeo da sprovodi sveobuhvatan paket mera usmerenih na poboljšanje svoje operativne efikasnosti u trenutnom poslovnom okruženju koje se ubrzano menja”, navodi se u saopštenju kompanije. Očekuje se da će ključne mere sprovesti u roku od tri do šest meseci i da će Transaero nastaviti da se fokusira na povećanje pouzdanosti i dostupnosti vazdušnog saobraćaja ruskim građanima, sa posebnim naglaskom na rute iz južnih delova Federacije kao i sa ruskog Dalekog istoka, ka Moskvi i Sankt Petersburgu.
Iako se trenutno nalazi u ozbiljnim finasijskim problemima, koji će delom biti prevaziđeni aktiviranjem gorepomenutog kredita, pre nekoliko godina situacija je bila potpuno drugačija. Štaviše, investiran je značajan novac u širenje delatnosti pa tako ruska kompanija Transaero Airlines od 2012. poseduje svoj MRO centar u Irskoj pod nazivom Transaero Engineering Ireland , koji je nastao kupovinom MRO firme Air Atlanta Aero Engineering koja ima tradiciju koja seže do 60-ih godina prošlog veka. Danas se tamo održavaju mnogi tipovi aviona uključujući i širokotrupne lajnere, a najzvučnija imena među korisnicima njihovih usluga su naravno Transero koji je i vlasnik MRO centra, kao i Air Berlin i čarter kompanije TUI Fly Germany i Thompson Fly UK.  Danas se u Transaerovom centru u Irskoj vrše svi nivoi održavanja (uključujući D-check) za tri Boingova tipa 737, 757 i 767, a centar poseduje i sertifikate za obuku tehničkog osoblja za MRO usluge.
Opstanak Transaera je dobra vest i za domaću JAT Tehniku, imajući u vidu da su oni potencijalno jedan od najvećih stranih klijenata naše nacionalne MRO kompanije, koji je najavio dolazak 20 Boinga iz svoje flote u Beograd na održavanje (737CL/NG), iako je navedeni MRO centar u Irskoj jedan od vodećih evropskih centara za ovaj tip aviona.
 
 
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.