Rusi ne praštaju dugove Vojsci, Jatu, Petrohemiji

Izvor: Politika, 17.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ne praštaju dugove Vojsci, Jatu, Petrohemiji

Gorivo će dobijati samo oni koji budu mogli da ga plate, poručuju nove gazde koje uvode red u finansijsko poslovanje NIS-a. Ako Vojska nema para, dugove će moći da kompenzuje nekretninama

Jat, policija, Vojska, toplane, bolnice... imaju razloga da brinu od trenutka kad je „Gaspromnjeft” postao vlasnik 51 odsto naše naftne kompanije. Izgleda da ruska firma više neće tolerisati stare navike domaćih kupaca da od Naftne industrije Srbije robu preuzimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na veresiju bez garancije da će je na vreme platiti i uz nadu da će im država pre ili kasnije tapotraživanja otpisati.

Iako iz „Gaspromnjefta” proteklih dana niko zvanično nije hteo da komentariše način regulisanja zatečenih nenaplaćenih potraživanja prema NIS-u, ipak, saznajemo da oprosta dugova neće biti. Najviše što je novi gazda spreman da učini jesu pregovori s Vladom Srbije o otpisu kamate, ali osnovni dug mora da se plati.

Upućeni u poslovanje NIS-a kažu da ta firma potražuje oko 25 milijardi dinara. Za neke od velikih dužnika postoji obezbeđen način plaćanja, kao što je slučaj s putarima, gde će se ići na naplatu putem menica, dok je s „Petrohemijom” dogovoren reprogram duga. NIS u „Petrohemiji” već ima 20 odsto vlasništva upravo po osnovu nenaplaćenih potraživanja iz ranijih godina, ali tu je i novonastali dug od oko tri milijardi dinara. Za dobar deo dužnika pare, međutim, nisu obezbeđene, a neki su zbog neplaćanja i na sudu. Među većim dužnicima su Jat, policija, Vojska, toplane, bolnice...

Kako se saznaje iz izvora bliskih NIS-u, na jednoj od poslednjih sednica Upravnog odbora, uoči dolaska „Gaspromnjefta”, otpisan je veliki deo ovih potraživanja – „Srbijagasu” –pet, Jatu –dve, a putarima 1,7 milijardi dinara.

Upitan, šta očekuje od novog većinskog vlasnika NIS-a, odnosno da li će kupci kerozina, mazuta, lož-ulja i ostalog goriva i ubuduće moći unedogled da odlažu izmirenje svojih obaveza ili plaćanje ceha ostave državi, Branko Pavlović, bivši predsednik Upravnog odbora NIS-a, kaže za „Politiku”, da kupci na to moraju da zaborave.

Dolaskom novog gazde u NIS-u više neće moći da se vodi populistička politika države gde su na rukovodeća mesta dovođeni ljudi po političkoj lojalnosti, a to im „davalo za pravo” da po ličnom nahođenju opraštaju dugove.

Pavlović navodi primer novosadskog MK komerca koji je do prodaje svojih šećerana imao najpovlašćeniju cenu mazuta. Po kom osnovu, pita Pavlović.Finansijska disciplina, dodaje, morala je da se uvede u sva preduzeća još dok je država bila njihov stopostotni vlasnik, pa i NIS-a, dakle pre procesa privatizacije uopšte,a potom i pred samu prodaju NIS-a.

Kada je reč o nenaplaćenim potraživanjima Vojske i policije Pavlović tu ne vidi, kako kaže, veliki problem, jer je reč o „dobrim” dužnicima koji ukoliko država za njih kao budžetske korisnike ne bude imala para da plati potraživanja mogu da ponude svoju imovinu i tako kompenzuju dug.

Izvesno je da će ubuduće gorivo od NIS-a moći da povlače samo oni koji se pokažu kao uredne i dobre platiše. Jatovi avioni će, dakle, moći da toče i dalje kerozin samo ukoliko budu mogli da plate, kaže Pavlović,uz očekivanje da će i „Gasrpomnjeft” možda biti fleksibilan u traženju rešenja za zatečena potraživanja. Ali da će se ubuduće domaćinski ponašati – ne treba sumnjati. Politički predstavnici u novom Upravnom odboru NIS-a neće moći mnogo da pripomognu u „peglanju” dugova.

Nikola Martinović, član UO NIS-a i dugogodišnji direktor NIS-NAP-a, kaže za „Politiku”, da su nenaplaćena potraživanja bolna tačka kompanije poslednjih 18 godina i da je konačno došlo vreme da se taj problem reši. Lično će se, potvrđuje, založiti da otpisa i oprosta dugova ne bude, jer je to jedini način da se kupci nateraju da na vreme plate preuzetu robu. Oni koji to ne mogu, na robu i usluge NIS-a neće moći da računaju ili će biti tuženi. I dok je bio direktor u NIS-u podnosio je, kaže, na desetine tužbi protiv neredovnih platiša i dobijao ih je, jer nije hteo da poreski obveznici umesto njih vraćaju dugove.

U NIS-u kažu da na takozvani meki budžet sa dolaskom „Gaspromnjefta” mora da se zaboravi i da je krajnje vreme da se pređe na „tvrdo budžetsko ograničenje”, odnosno da onaj ko kupuje robu od NIS-a može da je kupi samo u onoj meri u kojoj je sposoban i da je plati. Novi gazda će, verovatno, dogovarati s velikim potrošačima energenata uslove i dinamiku isporuka i plaćanja, jer nije isto prodavati gorivo toplanama, termoelektranama ili zemljoradničkim zadrugama. Ali, to je već stvar poslovne politike novog vlasnika, jer su NIS i veliki kupci potrebni jedni drugima, pa će se s takvim firmama praviti posebni aranžmani – cena, način isporuke i rokovi naplate.

Na pitanje, šta očekuje kako će se rešiti pitanje trenutnih dugova koje ima NIS, a koji su prema nekim procenama oko 350 miliona evra, (uglavnom za ranije nabavke sirove nafte od Kineza, na primer, ali i zbog obaveza prema Londonskom i Pariskom klubu), ovaj izvor kaže da će tu tek biti velike „gužve”, jer su te obaveze naprasno narasle od trenutka dogovaranja do potpisivanja ugovora o kupoprodaji.

Jasna Petrović

[objavljeno: 18/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pregled štampe (18. 02. 2009.)

Izvor: RTS, 18.Feb.2009, 04:37

Kako će Rusi naplatiti dugove NIS-a, otkup mleka, prigovori građana Narodnoj banci Srbije, kako je Legija zamalo pobegao, teme su današnjih beogradskih dnevnika...Rusi ne praštaju dugove Vojsci, Jatu, Petrohemiji ..Jat, policija, Vojska, toplane, bolnice.. imaju razloga da brinu od trenutka kad je...

Nastavak na RTS...

NIS neće tolerisati stare navike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009

BEOGRAD - JAT, policija, Vojska, toplane i bolnice imaju razloga da brinu od trenutka kad je ruska firma "Gaspromnjeft" postao vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije piše "Politika"...List navodi da ruska firma, verovatno, više neće tolerisati stare navike domaćih kupaca da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.