Profit Jata 3,75 miliona evra

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit Jata 3,75 miliona evra

Beograd -- Jat ervejz ostvario je u 2007. godini dobit od 3,75 miliona evra i prevezao 1,3 miliona putnika, objavila je ta aviokompanija.

Vlaisavljević zadovoljan interesovanjem sedam aviokompanija za kupovinu Jata

Generalni direktor Jat ervejza Saša Vlaisavljević izjavio je na konferenciji za novinare da je prošlogodišnji profit od 300 miliona dinara za 100 miliona dinara veći od planiranog i ocenio da je 2007. godina bila najuspešnija u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 17 godina.

Jat je tokom prošle godine prevezao 1.306.301 putnika, što je povećanje od osam odsto, odnosno 100.000 putnika više nego 2006. godine, kazao je on i najavio da je plan da u 2008. godini broj prevezenih putnika bude povećan na 1,5 miliona.

Vlaisavljević je najavio da će u ovoj godini Jat investirati 12 miliona evra u obnovu aviona, od čega će pet miliona biti uloženo već tokom februara.

Redovnost saobraćaja u 2007. bila je 66 odsto i zadržala se na nivou prethodne godine, dok je redovnost sletanja bila nešto niža i iznosila 58 odsto.

Popunjenost putničke kabine povećana je u 2007. za četiri indeksna poena i iznosila je 62 odsto, istakli su u Jatu i dodali da je to srpsku nacionalnu aviokompaniju približilo grupi evropskih prevoznika koji imaju prosečnu popunjenost kabine od 65 odsto.

Prošle godine zabeležen je rekordan porast broja čarter letova, kojima je prevezeno blizu 167.000 putnika, gotovo dvostruko više nego 2006. godine, naveli su u Jat ervejzu.

Nove linije

Jat ervejz planira da od juna uvede redovne letove do Pule, a u ovoj godini je planirano i uvodjenje redovnog aviosaobraćaja do Osla, dva puta sedmično i letovi na liniji Beograd-Atina-Tripoli.

U redovnom aviosaobraćaju realizovano je ukupno 11.884 leta, prosečno 30 letova dnevno ili četiri odsto više nego u 2006. godini.

U evromediteranskom saobraćaju, ističe se, povećan je broj letova i prevezeno je 935.954 putnika, što je 7,2 odsto više nego 2006, a najbolji rezultati ostvareni su na destinacijama za Cirih, Pariz, London, Moskvu, Beč i Frankfurt.

U Jat ervejzu trenutno ima oko 1.800 zaposlenih, naveli su u kompaniji.

Jat ervejz je u 2006. godini imao profit od 300 miliona dinara (3,8 miliona evra) i prevezao 1,2 milona putnika.

Vednost Jata ervejza biće poznata polovinom marta

Koordinator Jat ervejza zadužen sa saradnju sa Vladom Srbije oko privatizacije kompanije Aleksandra Stanisavljević najavila je da će tokom februara trebalo da bude obavljena procena vrednosti kapitala Jat ervejza i pretvaranje te kompanije u akcionarsko društvo.

Ona je objasnila da će do polovine marta biti obavljena i konverzija duga kompanije u kapital, čime će se vrednost kapitala Jata povećati, odnosno država će na neki način izvršiti dokapitalizaciju te kompanije. Kako je precizirala, dug se biti preveden u akcije, tako da će u samom toku postupku prodaje deo duga biti isplaćen iz cene.

Stanisavljevićeva nije mogla da kaže koliki je iznos tog duga, ali je prema ranijim navodima direktora Jat Ervezja Saše Vlaisavljevića dug Jat ervejza Pariskom i Londonskom klubu poverilaca krajem prošle godine bio oko 209 miliona dolara.

Prema njenim rečima, to je deo strategije privatizacionog savetnika, kompanije Rotšild da se Jat oslobodi starih dugova, a da se ne naruši evropska regulativa, koja zabranjuje da država otpiše dug ili na drugi način pomaže aviokompnaije u kojim ima udeo.

Ministar ekonomije Srbije Mladjan Dinkić u petak je kazao da bi tender za privatizaciju Jata trebalo da bude raspisan u aprilu i da za sada postoji sedam zainterasovanih kupaca.

Jatova koordinatoraka je kazala da bi ruski Aeroflot, ako bude kupio Jat ervejz, zadržao mogućnost korišćenja Sporazuma o otvorenom nebu samo ako bi na tederu učestvovao sa partnerskom kompanijom osnovanom u Evropskoj uniji.

Sporazum o otvorenom nebu omogućava aviokompanijama iz država članica da slobodno, bez posebnih dozvola i reciprociteta medju kompanijama, leta do svih aerodroma u državama koje ugovor obuhvata.

Rusija nije članica Sporazuma o otvorenom nebu, a Srbija će postati nakon ratifikacije u Skupštini Srbije, koja bi trebalo da bude obavljena tokom 2008. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Profit „Jata“ u 2007. godini 3,75 miliona evra

Izvor: Blic, 03.Feb.2008, 00:37

U protekloj godini ostvaren je profit od 300 miliona dinara, odnosno 3,75 miliona evra, što je najbolji poslovni rezultat u poslednjih 17 godina, izjavio je generalni direktor "Jat ervejza" Saša Vlaisavljević.....Vlaisavljević je istakao da će u ovoj godini "Jat" iz sopstvenih sredstava uložiti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.