Izvor: B92, 13.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procedura ili diskriminacija

Beograd -- Ljupka Mihajlovska potpisala da će ona, kao invalid, snositi odgovornost za eventualnu štetu koja se može dogoditi tokom leta Jatom.

Neposredno pre leta za Sarajevo, Mihajlovska morala je da potpiše izjavu, u kojoj je navedeno da "oslobađa 'Jat', njegovo osoblje i agente svake odgovornosti za moguće pogoršanje zdravstvenog stanja, koje bi moglo da usledi zbog prevoza avionom, čak i ako bi takvo pogoršanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastalo zbog preduzetih mera, ili specifične usluge od strane 'Jata' u vezi s prevozom".

U "Jatu" kažu da se ovakvi ugovori potpisuju samo u izuzetnim situacijama i da ta kompanija ne diskriminiše svoje putnike.

"Putovali smo u Sarajevo na međunarodnu konferenciju i dešavalo se da je let kasnio, da se odložilo čekiranje i, kada smo pozvani ponovo da se čekiramo, meni je rečeno da ne mogu da putujem bez lekarske potvrde da sam ja sposobna da letim avionom. Onda je došao aerodromski lekar, koji je, ipak, utvrdio da ja mogu da putujem, dobila sam potvrdu od lekara. Na ’gejtu’ prvi put traže da se potpiše dokument, gde se decidno navodi da osoba sa hendikepom sama snosi odgovornost, ukoliko se prilkom transporta ispusti", objasnila je Mihajlovska.

Ona, ipak, kaže da prilikom kupovine karte nije navela da koristi kolica i da nije imala lekarsko uverenje.

To su dokumenti koje "Jat", a i ostale svetske aviokompanije, traže od svojih putnika sa hendikepom.

Ugovor koji je potpisala Ljupka, kako kažu u "Jatu", koristi se samo u izuzetnim situacijama, jer je kompanija, i pored toga što ona nije imala sva dolumenta, ipak htela da joj omogući da poleti.

"To uopšte nije ’Jatova’ praksa. ’Jat’ je učinio jedan kompromis, odnosno, na osnovu tog formulara, pozvan je dežurni aerodromskli lekar koji je uradio pregled i dao odobrenje da ona može da leti, ali, isto tako, i potvrdu da treba da uveze kolica u avion, zato što članovi posade nemaju pravo, iz strogih bezbednosnih razloga, da odlučuju da li nenajavljena kolica mogu da uđu u avion ili ne", kaže portparolka ’Jat ervejza’ Mirjana Dragović.

Ona napominje da ovo nije čin diskriminacije, te da "Jat" ne vrši diskriminaciju svojih putnika.

Željko Ilić iz "Foruma mladih sa hendikepom" potvrdio je da "Jat" na svojim letovima ne traži potpisivanje ovakvih ugovora.

"U proteklom periodu, dosta naših kolega i koleginica putovalo je ’Jatom’ i, do sada, to nije bila procedura i za nas. Ponavljam, ovaj slučaj bio je veliko iznenađenje i nadam se da ćemo, uz neke kontakte sa ’Jatom’, uspeti da prevaziđemo ovaj problem", kaže Ilić.

Predstavnici "Jata" kažu da je ugovor iz njihovih priručnika izbačen 2003. godine, ali da je ostao u priručniku za kabinske posade, ali navode da će biti izbačen i iz ovog priručnika.

O slučaju Ljupke Mihajlovske obavešten je i ombudsman Saša Janković, koji je za B92 rekao da će otvoriti postupak i proveriti da li je ovo slučaj diskriminacije osobe sa invaliditetom i, ukoliko je to potrebno, dati odgovarajuću preporuku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.