Povratak turista u Egipat

Izvor: RTS, 17.Jun.2012, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratak turista u Egipat

Posle velikog pada poseta Egiptu usled revolucije, turisti se polako vraćaju. Stigle i prve grupe iz Srbije. "Er Kairo" od jeseni uvodi redovne letove iz Beograda za egipatska letovališta, što će sniziti cenu aranžmana za četvrtinu.

Posle Arapskog proleća, turističke posete Egiptu prošle godine pale su za trećinu. Međutim, uprkos političkoj nestabilnosti, poseta raste od početka ove godine, pa se očekuje uobičajenih 30 miliona turista. Stigle su i prve grupe iz Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a sezona bi mogla da traje cele godine, jer "Er Kairo" od jeseni uvodi redovne letove iz Beograda za Šarm el Šeik, Hurgadu i Kairo.

Crveno more i pustinjski pesak, našim turistima postali su dostupni su tek u ovoj deceniji. Direktne linije koje uvodi egipatski avioprevoznik mogle bi za četvrtinu da pojeftine turističke aranžmane.

Egpipćani su zainteresovani i za saradnju sa JAT-om, koji već duže vreme pokušava da se privatizuje.

"Zainteresovani smo, za strateško partnerstvo više nego za kupovinu. Verujem da bismo tako napravili mnogo veću obostranu poslovnu korist", smatra ministar civilnog vazduhoplovstva Egipta Husein Masad.

Domaćini se žale na negativnu medijsku sliku koja se posle presude bivšem predsedniku Mubaraku, širi sa protesta na Tahrir trgu.

Sami Mehmed iz Egipatske turističke asocijacije ističe da Egipat nije Tahrir trg koji je dugačak samo 2 kilometra.

"Ako pogledate druge delove Kaira, videćete ljude koji žive svoj život", ukazuje Mehmed.

Nenad Ristić iz "Triniti travela" poručuje da nijedna ozbiljna turistička organizacija iz Beograda ne bi rizikovala bilo čiji život da bi dovela turiste u zemlju koja je nesigurna.

Dvadeset milionski grad na Nilu, pulsira uobičajenim saobraćajnim haosom. Najgore je u vreme odlaska na posao i povratka, jer se tada ka centru i iz njega kreće 7 miliona zaposlenih, koliko cela Srbija ima stanovnika.

Iz hotelskih oaza na Crvenom moru, srpski turisti u prestonicu dolaze samo na izlet.

Prema njihovim rečima, u letovalištima se ne može osetiti politička nestabilnost iz Kaira i da nema razloga za brigu.

Najverniji Egiptu ostali su američki turisti, koji nisu smanjivali dolaske. Drevne piramide u Gizi i dalje vidi oko 5 miliona posetilaca godišnje.

Godinu i po dana od arapskog proleća, Egipat je uspeo da se vrati na četvrto mesto među zemljama u koje srpski turisti najradije putuju.
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.