Pada cena za Jat

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pada cena za Jat

Beograd -- Zbog velike krize avionske industrije u celom svetu, početna cena za prodaju Jata biće najverovatnije manja od 150 miliona evra.

Cena od 150 miliona evra je ranije određena. U Jatu veruju da svako dalje odlaganje privatizacije može pogubno da deluje na poslovanje i konkurentnost te kompanije. Samo zbog cene kerozina, Jatu su ove godine troškovi veći za oko 20 miliona evra.

Pošto je to problem sa kojim se suočavaju i ostale avio-kompanije u svetu, generalni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << direktor Saša Vlaisavljević smatra da ne bi trebalo više da se čeka, već da kompaniju treba prodati.

"Sa ovom cenom kerozina na tržištu, preko 100 odsto veća cena kerozina za samo godinu, sve avio-kompanije će imati teškoće, velike probleme u saobraćaju i opstaće samo najjače. Zato što imaju svoje probleme, limitiran je broj kompanija koje bi bile zainteresovane da nas kupe", kaže Vlaisavljević.

Tender za prodaju domaće avio-kompanije trebalo je da bude raspisan na proleće. Međutim, privatizacija je odložena, a novi tender trebalo bi da bude raspisan krajem jula.

I u sindikatu Jata smatraju da svako dalje odlaganja smanjuje i broj zainteresovanih kupaca. "Ne bih rekao da je perspektiva radnika dobra", rekao je Milan Jovanović, iz Sindikata saobraćajnih pilota Srbije.

"Ako vi nešto ne uradite na vreme, čak i oni koji su zainteresovani za privatizaciju, žele da ulože i uđu u taj tender, a vi svojom postupcima i otezanjem, kao što se desilo kod Jata, ljudi onda gube interes i napuštaju bilo kakvu ideju da uopšte uđu u dokapitalizaciju ili finansijske transakcije sa Jatom", kaže on.

Kao kompanije koje su bile zainteresovane za Jat najčešće su pominjane ruski Aeroflot i islandski avioprervoznik Island er. Imena ostalih potencijalnih kupaca ni danas nisu poznata. Te kompanije su, kako nam je rečeno u Jatu, tražile diskreciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.