Jat otkazao sve letove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat otkazao sve letove

BEOGRAD - Srpska državna aviokompanija Jat ervejz saopštila je da su svi predviđeni letovi do daljeg otkazani, a da će putnici o svemu biti redovno obaveštavani.

Kako se navodi, Jat ervejz preduzima sve što može da obezbedi da avioni što pre polete i prevaziđe posledice štrajka preduzeća Jat tehnika, i dodaje da će odgovorni iz tog preduzeća morati da snose posledice za nanetu štetu.

Dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se da je Jat ervejz obezbedio poletanje na čarter letu za Donjeck avionom Aviogeneksa koji ima svog licenciranog mehaničara, a isti avion će prevesti putnike za Moskvu.

Putnicima na ostalim linijama biće omogućeno da se prevezu prvim raspoloživim letovima ka željenim destinacijama.

Putnici sa sinoćnjeg leta za Monastir otputovali su avionom Tunis era. Putnicima sa letova za Sarajevo, Skoplje i Solun omogućeno je da otputuju drugim avioprevoznicima ili im je obezbeđen smeštaj u beogradskim hotelima.

Prema standardnim procedurama svetskih aviokompanija, Jat ervejz će omogućiti prebacivanje putnika na sledeći let Jat ervejza ili će putnik, ako to ne bude moguće, moći da bira da li ce otputovati nekom drugom kompanijom s kojom Jat ervejz ima ugovor ili će mu biti vraćen novac.

Putnici koji su čekirani, a koji su u tranzitu, dobiće hotelski smeštaj, dok lokalnim putnicima i putnicima koji nisu čekirani Jat ervejz, kako se navodi, nije u mogućnosti da pokrije troškove smeštaja u hotelu, obroka i prevoza između aerodroma i hotela.

Državna kompanija Jat tehnika, koja je 2005. godine izdvojena iz Jat ervejza, juče je u 15.00 obustavila održavanje flote srpske aviokompanije zbog dugovanja, nakon čega je počelo otkazivanje letova Jat ervejza.



Mrkonjić: Štrajk nije fer

Malo sam iznenađen reagovanjem i nestrpljenjem zaposlenih u JAT Tehnici, koji nisu dobili jednu platu, izjavio je danas ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić.

"Pokušali smo da im obezbedimo deo plate za prošli mesec, nismo uspeli, i oni su zato stupili u štrajk", rekao je Mrkonjić, posle sednice skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze.

"U merama iz predloga direktora kompanije JAT nalazi se i problem duga JAT prema JAT Tehnici i to pitanje će biti regulisano već od naredne nedelje", naglasio je Mrkonjić.

Ja te ljude razumem, dodao je Mrkonjić, ali ih ne opravdavam i mislim da takvo nestrpljenje nije bilo potrebno.

On je napomenuo da su JAT i JAT Tehnika odvojena preduzeća i da ne mogu da traže pare od države "kad jedno ne da pare onom drugom".

"Neće država da se meša u njihove poslove i ja hoću da im poručim, iako sam na strani radnika, da tako ne može. To nije fer", zaključio je Mrkonjić.

Mrkonjić: Dug Jat tehnici biće rešen naredne sedmice
Vlada Srbije će u naredna dva dana razmatrati program konsolidacije Jat ervejza kojim je predviđeno i rešenje pitanja dugovanja Jat tehnici, izjavio je danas ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić novinarima u Skupštini Srbije.

Mrkonjić je istakao da će pitanja dugovanja Jat ervejza kompaniji Jat tehnika biti rešeno naredne sedmice.

Državna kompanija Jat tehnika obustavila je juče u 15.00 servisiranje aviona Jat ervejza zbog duga od 110 miliona dinara, zbog čega je srpska aviokompanija otkazala letove do rešenja tog problema.

Mrkonjić je kazao i da postoj nekoliko strateških partnera koji su zainteresovani za Jat ervejz i Jat tehniku.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj Srbije Miodrag Miljković kazao je da su predstavnici Ministarstva infrastrukture u stalnoj vezi za radnicima i poslovodstvom Jat tehnike, kako bi se uspostavio redovan aviosaobraćaj.

Država pokušava i da trajno reši probleme koji postoje u vazdušnom saobraćaju Srbije, ali veliki deo odgovornosti za to moraju da preuzmu i ta dva javna preduzeća, kazao je Miljković.

On je istakao da će od menadžmenta Jat tehnike i Jat ervejza, koji su dostavili program oporavka kompanija, tražiti i program hitnih mera za smanjenje troškova.

Državni sekretar je kazao da su prosečne plate u Jat tehnici oko 60.000 dinara.

Miljković je naveo da kompanije međusobne probleme moraju direktno da rešavaju, a da bi država trebalo da im obezbedi okvir.

Vlasnik Jat ervejza i Jat tehnike je Vlada Srbije. Jat tehnika, koja se bavi servisiranjem aviona, izdvojena je iz Jat ervejza 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svi letovi Jata otkazani do daljeg

Izvor: Capital.ba, 30.Sep.2009

BEOGRAD,  Svi letovi Jat ervejza otkazani su do daljeg, zbog štrajka 'Jat tehnike' koji je pokrenut zbog dugova nacionalnog avioprevoznika. „Jat ervejz” je saopštio da su svi predviđeni letovi do daljeg otkazani, a da će putnici o svemu biti redovno obavještavani. Kako se navodi, Jat preduzima...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.