Niškom aerodromu treba više letova

Izvor: B92, Tanjug, 27.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niškom aerodromu treba više letova

Niš -- Direktor niškog aerodroma "Konstantin Veliki" Dragan Bugarinović kaže da je povećanje saobraćaja uslov opstanka niške vazdušne luke.

"Saobraćaj sa niškog aerodoroma u zimskom periodu letenja sveden je na dva leta Jat ervejza za Cirih, što je daleko ispod raspoloživih kapacita", napomenuo je Bugarinović. U letnjem periodu sa niškog aerodroma do sada su leteli avioni crnogorske kompanije "Montenegro >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << erlajns" koji su putnike prevozili od Niša do Tivta.

Kapacitet aerodroma je 200 hiljada putnika godišnje, a niški aerodrom uradio je studiju razvoja do 2015. godine sa projekcijom od 450 hiljada putnika godišnje koji bi koristili usluge niške vazdušne luke.

"U stalnim smo kontaktima sa pojedinim svetskim kompanijama koje iskazuju zainteresovanost da koriste niški aerodorom", kazao je Bugarinović i dodao u tom preduzeću smatraju "da bi ratifikacija Sporazuma o slobodnom nebu ohrabrila strane kompanije u donošenju odluke da lete iz Niša".

Kargo saobraćaj sveden je na 'ad hok’ letove, od ove godine nema ni čarter letova britanskih avio kompanija koje su prevozile turiste do Niša zbog zimovanja na Kopaoniku, kazao je Bugarinović.

Neophodno ”otvoreno nebo”

On je dodao da je neophodno da Sporazum o slobodnom nebu bude hitno ratifikovan. Rukovodstvo niškog aerodroma smatra da bi hitna ratifikacija Sporazuma o otvorenom nebu potvrdila ozbiljnu zainteresovanost države da se ova vazdušna luka ubrzano razvija.

Britanaca nema, kako nam je rečeno, zbog nezadovoljstva britanskih turista cenama i kvalitetom usluga na Kopaoniku, dodao je Bugarinović. Zbog ovakve situacije niški aerodrom je na velikom gubitku, tvrdi direktor.

U oktobru prošle godine predstavnici niškog aerodroma i austrijske kompanije Ajmaks potpisali su ugovor o izgradnji kargo i logističkog centra, vredan 60 miliona evra.

To je prva investicija ove austrijske firme u Srbiji koja u izgradnju centra, koji će se nalaziti u okviru niškog aerodroma "Konstantin Veliki", ulazi sa britanskim investicionim fondom Čejton i koji će se prostirati na 135 hiljada kvadratnih metara. Rok izgradnje je od šest do osam godina, a on može biti i kraći, u zavisnosti od zainteresovanosti stranih partnera.

U sklopu centra biće podignuta stovarišta, kancelarije i hotel, a procene su da će tu raditi oko 500 ljudi, rečeno je prilikom potpisivanja ugovora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.