Nemački RWE zainteresovan za hidrocentralu na Velikoj Moravi

Izvor: Blic, 24.Avg.2010, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački RWE zainteresovan za hidrocentralu na Velikoj Moravi

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas u Berlinu, posle sednice Poslovnog saveta Nemačke i Srbije, da je energetski gigant RWE zainteresovan za izgradnju hidrocentrale na Velikoj Moravi i nagovestio mogućnost nabavke Erbasovih aviona za Jat Ervejz, kao i interes nemačkih kompanija za modernizaciju srpske železnice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Dinkić je rekao, ocenjujući da je sednica Poslovnog saveta bila uspešna, da je na sastanku bilo reči o strateškim projektima, a posebno o saradnji u oblasti energetike.

On je preneo da je nemački energetski koncern RWE najavio mogućnost da se do kraja godine napravi studija izvodljivosti o izgradnji hidroelektrane na Velikoj Moravi, a na sednici su se predstavnici nemačkih kompanija interesovali i za izgradnju infrastrukture u Srbiji.

Najviše su se interesovali za infrastrukturne projekte na železnici, a posebno za unapređenje železničke veze Keln - Instambul, kako bi vozovi mogu da putuju tom trasom 25 umesto dosadšnji 35 sati, rekao je Dinkić i dodao da je na sednici Poslovnog saveta bilo reči o modernizaciji železnice na trasi od Pančeva do granice sa Rumunijom.

"Erbas" uskoro u floti Jata?

Srpski ministar je rekao da se razgovaralo i mogućnostima kupovine Erbasovih aviona za Jat ervejz i nagovestio da se "kraj pregovora očekuje u narednim mesecima", tako da bi ubrzo mogla da počne obnova Jatove flote avionima koji se proizvode u Hambrugu.

Dinkić je istovremeno rekao da je razgovarao i sa vlasnikom i predsednikom Upravnog odbora Štade i iz tog razgovora preneo da nemačka farmaceutska fabrika namerava da unapredi svoju proizvodnju u vršačkom Hemofarmu.

Na sednici Poslovnog saveta bilo je rečio i o saradnji niškog proizvođača guma Vulkan i nemačkog Kontinentala, kao i o saradnji u auto industriji, rekao je Dinkić i dodao da je pozvao najvećeg turističkog operatera TUI da Srbiju uvrsti u svoj katalog turističke ponude.

Odgovarajući na pitanje da li povlačenje nemačkog medijskog koncerna VAC iz Srbije može negativno da se odrazi na planove nemacke privrede za investicije u našoj zemlji, Dinkić je rekao da on ne vidi tragove takvog raspolozenja i naglasio da VAC može da računa na svu pravnu sigurnost i primenu svih zakona u Srbiji, jednako kao i svi drugi investitori.

Ministar ekonomije pozvao je nemačke investitore da iskoriste sve pravne mogućnost da zaštite svoje interese.

Oporavak nemačke privrede ohrabruje Srbiju, rekao je Dinkić i kazao da očekuje da će uzlet vodeće evropske ekonomije sigurno povući za sobom i rast srpske privrede.

Nemačka je najvažniji spoljno-trgovinski partner Srbije, istakao je Dinkić i naveo da je ove godine izvoz u Nemačku povećan za 15 odsto, a sve više nemačkih investitora želi da ulaže u Srbiju, što dokazuje njihovo sve veće interesovanje.

Prošle i ove godine je oko 12 nemačkih kompanija krenulo sa investicijama u Srbiju, a u toku su pregovori sa još 10, naveo je Dinkić.

Državni sekretar nemačkog Ministarstva za privredu i tehnologiju Bernd Fafenbah istakao je važnost jačanja privrednih odnosa sa Srbijom i ukazao da je potrebno da se Srbiji pomogne na tom evropskom putu.

Fafenbah je istakao da su pouzdani i stabilni uslovi u Srbiji "alfa i omega" da bi se nemački investitori odlučili da dođu u našu zemlju i tamo nastave svoj angažman.

Prema zvaničnim statističkim podacima, izvoz srpskih proizvoda u Nemačku u prvih šest meseci ove godine vredeo je oko 364 miliona evra i bio za 15,5 odsto veći nego u istom periodu 2009. godine, dok je nemački izvoz u Srbiju opao za 10,8 procenata, na 620,9 miliona evra.

Jedan od zadataka naše državno - privredne delegacije biće da nemačkim partnerima, na evropski i atraktivan način, predstave razvojne mogućnosti Srbije i iznesu inicijativu za veću razvojnu pomoć Berlina.

Poslovni savet Nemačke i Srbije osnovan je 2003. godine na inicijativu tadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera. Današnji sastanak prvi je nakon četvorogodišnje pauze.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.