Miljković: Turkiš erlajnz zainteresovan za Jat

Izvor: Blic, 06.Feb.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miljković: Turkiš erlajnz zainteresovan za Jat

BEOGRAD - Aviokompanija "Turkiš erlajnz" zainteresovana je za strateško partnerstvo sa srpskim nacionalnim avioprevoznikom "Jat ervejzom", potvrdio je danas Tanjugu državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

"Turkš enlajnz je imao (konsultativne) sastanke sa menadžmentom Jata u toku cele prošle godine, na kojima su oni potvrdili svoju zainteresovanost da budu potencijalni strateški partner u novoj kompaniji", rekao je Miljković Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
"Mi smo potpuno spremni da pregovaramo već sutra o strateškom partnerstvu. Ali, nažalost to bi bilo nedovoljno ozbiljno, s obzirom da ceo taj postupak mora da se sprovede sa konsultantom, čiji izbor još nismo završili", dodao je Miljković.

"Turkiš erlajnz je zainteresovan za razvoj svog tržišta i u tom smislu oni razgovaraju paralelno sa svim zemljama bivše Jugoslavije. Tako da oni u ovom trenutku su već u završnoj fazi razgovora sa makedonškim aerodromima, istovremeno rade i sa crnogorskim vazduhoplovstvom i već su vecinski vlasnici u bosanskoj aviokompaniji", rekao je on.

Strategija te turske kompanije je, prema njegovim rečima, da avioprevoznici iz regiona prevoze putnike ka njihovih većim lijama, što bi "Turkiš erlajnzu" koristilo za povećavanje popunjenosti prekookeanskih letova.

Državni sekretar je naveo da je vlada donela strategiju po kojoj bi odnos kapitala u novosnovanoj kompaniji "mogla da bude većinska i na jednoj i na drugoj strani, što će biti stvar dogovora".

"S obzirom da nismo imali konkretnih razgovora nemam njihov stav po tom pitanju. Kada se bude krenulo u pregovore imaćemo njihovu polaznu poziciju. U ovom trenutku sve je na nivou zainteresovanosti", naglasio je Miljković.

On je podsetio da je planirano da se osnuje nova aviokompanija koja treba da preuzme ulogu nacionalnog avioprevoznika u strateškom partnerstvu sa nekom uspešnom stranom kompanijom.

Čuli smo prošle sedmice da ministar Sulejman Ugljanin "ima dodatne informacije koje su verovatno tačne", rekao je Milljković ističući da je "njihova zainteresovanost vrlo očigledna". Državni sekretar za vazdušni saobraćaj je istakao da će sve što se bude dešavalo oko toga u narednom periodu sprovoditi u okviru vladine strategije.

Vlada Srbije je na sednici 16. aprila prošle godine usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, pošto su Radna grupa za poslovnu konsolidaciju "Jat ervejza" i menadžment te kompanije konstatovali da ona nije u stanju da posluje profitabilno.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.