Mediji: Vlada od Erbasa traži strpljenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: Vlada od Erbasa traži strpljenje

BEOGRAD -

Nakon upozorenja "Erbasa" da će, zbog nepoštovanja ugovora iz 1998. godine sa "Jat ervejzom" o kupovini osam aviona, tužiti srpsku aviokompaniju i zahtevati nadoknadu štete, Vlada Srbije od tog proizvođača očekuje strpljenje, piše "Blic".

Šef vladine kancelarije za odnose sa javnošću Milivoje Mihajlović kao opravdanje za nastalu situaciju, između ostalog, navodi neuspelu privatizaciju "Jata", što znači da bi "Erbas" trebalo da sačeka prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << domaće avio-kompanije.

Uz opasku da je neobično da se baš sada aktuelizuje problem koji traje 14 godina, Mihajlović kaže da će Vlada pažljivo razmotriti situaciju.

"Partner koji bi preuzeo 'Jat' nije pronađen niti je bilo kakav formalni proces trenutno u toku. U tom smislu ne postoji razlog da se odluke donose na brzinu niti u odsustvu budućeg partnera 'Jata' kao što je to i do sada bio slučaj", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, zahtev za kupovinu aviona, koji podrazumeva državne garancije, i to za iznos od 200-300 miliona dolara, značio bi dodatno zaduživanje države koje Srbija ne može sebi da priušti.

Mihajlović navodi da je ugovor podrazumevao kupovinu osam aviona tipa A319 u ukupnom iznosu od 580 miliona dolara.

On objašnjava da je uplaćen avans od 23,5 miliona dolara, ali da je "Erbas" imao "obavezu da pomogne 'Jatu' u obezbeđivanju povoljnog finansijskog aranžmana".

Mihajlović podseća da je Vlada pre tri godina formirala radnu grupu koja je trebalo da pomogne "Jatu" u sagledavanju opcija u vezi sa tim ugovorom.

"Veoma je važno imati u vidu da smo nekoliko puta pokušali privatizaciju i da smo nastojali da damo mogućnost budućem partneru da sagleda potencijale u vezi sa pomenutim ugovorom", ističe Mihajlović.

On je napomenuo da "Erbas" nema osnova za plenidbu "Jatove" imovine.

"Blic" prenosi pisanje "Tango siks bloga" da je "Erbas" u pismu premijeru Srbije naveo da će 30. marta prekinuti sve pregovore i svoja prava tražiti pred arbitražnim sudom u Parizu.

Sa istog "Tango siks bloga", list takođe prenosi saopštenje Nevene Kostić, portparola kompanije "Vižn tehnolodžis", koja zastupa "Erbas" u Srbiji, da je "Erbas" voljan da situaciju reši na najpovoljniji način.

To bi, između ostalog, značilo da se smanji broj aviona sa dogovorenih osam na četiri, kao i da se tip aviona prilagodi "Jatovim" sadašnjim potrebama, piše "Blic".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.