Jatko - beba rođena u avionu

Izvor: Vesti-online.com, 13.Feb.2019, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jatko - beba rođena u avionu

Kao što je zapisano u bogatoj istoriji ovog našeg bivšeg avio prevoznika, JAT ima "soptveno dete". 12. februara 1978. godine na liniji Beograd-Sidnej u avionu "B-707 YU-AGI", uz pomoć JAT-ove posade, porodila se putnica Marija Todeva i rodila sina koji je dobio nadimak Jatko.

Krupnooki tamnokosi dečak Jugoslav Todev dobio je nadimak "Jatko" na dan svog rođenja.

Prvi plač ovog mališana prolomio se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na visini od 11.000 metara, prvim udisajem pluća udahnuo je vazduh "pod pritiskom" Boinga - 707. Kako neko reče u šali, bio bi krupniji da je imao "strpljenja da čeka", a da je čekao, ne bi bio Jatko, i u rodni list mu ne bi bile upisane, u rubrici "mesto rođenja", oznake aviona JAT.

Ovako, 13. februara 1978. godine na svim meridijanima sveta osvanula je vest da je avion registracije YU-AGI na liniji Beograd-Sidnej sleteo u najveći australijski grad sa 107 umesto 106 putnika, koliko je bilo prijavljeno. Novine, radio i televizijske stanice utrkivali su se da donesu što više informacija o ovom nesvakidašnjem događaju koji se odigrao u JAT-ovom "Boingu 707 YU - AGI".

Tako su čitaoci, slušaoci i TV gledaoci širom sveta saznali da je iskusna JAT-ova posada na čelu sa kapetanom Žikom Maljkovićem i prvim stjuartom Radojem Rakočevićem uspešno obavila porađaj i da je putnica Marija Todeva na visini od 11.000 metara donela na svet bebu tešku 2.400 grama.

Skoro da nije bilo osobe sa prostora tadašnje Jugoslavije doseljene u Australiju da nije bila ponosna na osoblje JAT-ovog aviona i malim Jatkom, o kome se tih dana pričalo na svakom koraku.

"Beba iz Jatovog aviona" rasla je uz svoje roditelje i mlađeg brata Jugoslava u gradu Vulongongu, posle osnovne škole i gimnazije u Port Kembliju i Varavongu Jatko je izabrao trgovačku školu i u braku sa Kristi Li Blejk ima tri ćerke. Živi u mestu Shellharbour, nedaleko od Sidneja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.