Jat preuzima deo makedonskog Mat-a?

Izvor: B92, Beta, 20.Mar.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat preuzima deo makedonskog Mat-a?

Beograd -- Jat ervejz pregovara o strateškom partnerstvu sa makedonskim Matom, odnosno konvertovanju duga u kapital tog makedonskog avioprevoznika.

Tržište Makedonije ima potencijal sa 600.000 putnika godišnje, kaže Vlaisavljević

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jata Saša Vlaisavljević potrvdio je da su juče u Skoplju započeti dvodnevni razgovori i da je nesporno potvrđeno da makedonska aviokomopanija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mat duguje Jatu više od 10 miliona dolara, tako da je srpski avioprevoznik predložio da se deo tog duga pretvori u akcije.

"Naredni korak je formiranje zajedničkog tima koji će precizno utvrditi sva međusobna potraživanja i dugovanja, a istovremeno će zajednički pravni tim utvrditi moguće modalitete eventualne saradnje", rekao je on.

Kako je saopšteno iz Jat ervejza, u narade dve sedmice komisija sačinjenja od eksperata dve aviokompanije napraviće predlog o procentu vlasničkog udela Jata u makedonskoj aviokompaniji na osnovu duga od 10 miliona dolara.

Vlaisavljević je napomenuo da Jat ervejz u Makedoniji ima preduzeće Aeromak, koje bi trebalo da odigra značajnu ulogu ukoliko se dođe do obostrano prihvatljivog dogovora sa Matom, jer Jat ervejz u Matu može imati maksimalno 50 minus jednu akciju.

Tržište Makedonije je, kako je rekao, potencijal sa 600.000 putnika godišnje. "To je izuzetno značajan broj i namere Jat ervejza su da povrati mesto lidera u regionu", rekao je Vlaisavljević, dodajući da je strateško partnerstvo sa Matom prvi prvi korak u tom smeru.

On je naglasio da je Jat počeo razgovore o nabavci nove flote sa potencijalnim proizvođačima.

Mat negira preuzimanje

Makedonska aviokompanija Mat je negirala da će srpski Jat ervejz preuzeti većinski paket u toj kompaniji na osnovu duga. U saopštenju se navodi da je moguće da dođe do učešća Jata u vlasničkoj strukturi makedonskog avioprevoznika, ali i dodaje da su za ulazak u Mat zainteresovane dve inostrane aviokompanije i jedan investicioni fond.

Mat navodi da su "neki od tih pregovora već u završnoj fazi" da je tokom razgovora sa Jatom dogovorena samo strateška saradnja, što podrazumeva dugoročnu poslovno-tehničku saradnju za korišćenje aviona, obuku kadrova i zajedničke komercijalne projekte, koji bi trebalo da omoguće otvaranje novih destinacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.