Izvor: B92, 14.Jul.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jat": Garancije nisu dovoljne

Beograd -- Ministri Srbije i Hrvatske dogovorili se da "Jat ervejz" dobije dozvole za let do Dubrovnika. "Jat" tvrdi da nije dobio garancije hrvatskih vlasti.

Ministarstva infrastrukture Srbije i Hrvatske najavila su mogućnost za uvođenje redovnog avionskog saobraćaja između dve zemlje, što bi trebalo da reši i pitanje dozvole koju je "Jat" već dva puta bezuspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tražio za letove ka Dubrovniku ove sezone.

Iako bi prema sporazumu koji je potpisan, "Jat” mogao dozvolu da dobije čim je ponovo zatraži, iz te kompanije poručuju da više nisu zainteresovani.

Uprkos tome što bilateralni Sporazum o vazdušnom saobraćaju Srbije i Hrvatske još nije postignut, vazduhoplovne vlasti Srbije i Hrvatske su se dogovorile da, zarad dobre saradnje, garantuju avioprevoznicima obe države izdavanje privremenih dozvola za letove.

"Naravno da su eksperti detaljno razmotrili ova pitanja dali rokove svako svojoj grupi, naravno da će avioni leteti za Dubrovnik kada 'Jat’ to bude hteo i da će ostali problemi biti rešavani u rokovima koje smo se dogovorili", očekuje ministar infrastrukture Srbije, Milutin Mrkonjić.

"Ono što je bio problem do sada rešili smo u roku od pet minuta", kazao je hrvatski ambasador u Beogradu Željko Kuprešak.

"Letenje na komercijalnim linijama će uređivati sami avioprevoznici. 'Jat’ će se obratiti hrvatskim vazduhoplovnim vlastima kada bude imao opravdanost da leti, a Srbija će izdavati dozvole Hrvatskim prevoznicima", objašnjava državni sekretar za vazdušni saobraćaj Miodrag Miljković.

Međutim u "Jatu" kažu da nisu dobilo dovoljne garancije hrvatskih vlasti da bi održavali sezonsku liniju Beograd-Dubrovnik.

"U trenutku kada je sezona u punom jeku obećanje hrvatske strane da je spremna da 'Jatu’ izda privremene dozvole prema Dubrovniku nije dovoljna garancija da srpska nacionalna avio kompanija po drugi put ove sezone investira u marketinško- komercijalnu pripremu ovih letova”, kaže portparolka "Jat ervejza”, Mirjana Dragović.

"Uz puno razumevanje potreba hotelijerske i turističke privrede Dubrovnika, 'Jat’ mora da vodi računa i o komercijalnim aspektima svog poslovanja", navodi ona.

Amabasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak negira da su letovi "Jata” za Dubrovnik bili uslovljeni omogućavanjem sletanja na aerodrom u Osijeku, pri čemu avioni moraju da prođu kroz vazdušni prostor Srbije.

Trenutno, srpski avioprevoznik leti ka samo jednoj destinaciji u Hrvatskoj. U pitanju je sezonski let ka Puli u kome su i prošlog leta bila popunjena sva mesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o letovima između Srbije i Hrvatske

Izvor: RTS, 13.Jul.2009, 21:05

Predsavnici resornih ministarstava Srbije i Hrvatske dogovorili normalizaciju aviosaobraćaja između dve zemlje. Sutra sledi potpisivanje sporazuma, a Jat-u i "Kroaciji erlajns" prepušteni svi dogovori u vezi sa komercijalnim letovima. ..Na pregovorima o spornim pitanjima u oblasti saobraćaja između...

Nastavak na RTS...

Jat će leteti za Dubrovnik

Izvor: S media, 14.Jul.2009

Predstavnici Srbije i Hrvatske saglasile su se danas u Beogradu da će do potpisivanja bilateralnih sporazuma o vazdušnom saobraćaju izmedju dve zemlje, garantovati avioprevoznicima druge države izdavanje privremenih dozvola za letenje. ..To znači da će "Jat ervejz" dobiti dozvolu za letove za...

Nastavak na S media...

Jat može da leti za Dubrovnik

Izvor: RTS, 14.Jul.2009

Dogovoreno da vazduhoplovne vlasti Srbije i Hrvatske garantuju avioprevoznicima obe države izdavanje privremenih dozvola za letove, do potpisivanja bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju. Međutim, JAT neće obnavljati liniju za Dubrovnik, jer na izmaku sezone nema komercijalnih interesa za...

Nastavak na RTS...

"Jat ervejz" ipak odustaje od ovogodišnjih letova za Dubrovnik?

Izvor: AutoBrief.com, 14.Jul.2009

Privremene dozvole za letove do Dubrovnika nisu dovoljna garancija za "JAT" da ponovo ulaže u marketing i pripremu letova za ovu destinaciju. Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak kazao je da će pitanje ulaska u vazdušni prostor Srbije prilikom korišćenja aerodroma u Osijeku biti rešeno...

Nastavak na AutoBrief.com...

"Jat": Garancije nisu dovoljne

Izvor: Blic, 15.Jul.2009, 00:30

Srpski avioprevoznik Jat Airways saopštio je u utorak da nije dobio dovoljne garancije hrvatskih vlasti da bi održavao sezonsku liniju Beograd-Dubrovnik....."Obećanje hrvatske strane da je spremna da Jatu izda privremene dozvole za letove prema Dubrovniku nije dovoljna garancija da Jat po drugi put...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.