„Jat ervejz” spao na sedam aviona

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Jat ervejz” spao na sedam aviona

Nacionalna avio-kompanija „Jat ervejz“ nikada nije poslovala sa tako malo aviona kao ovih dana. U nedelju je, kako saznajemo, u saobraćaju bilo samo sedam letelica, što je upola manje nego prošle godine u isto vreme. Plan koji je menadžment kompanije postavio - 1,5 miliona putnika do kraja godine, sigurno neće biti ostvaren, a upućeni tvrde da će broj biti znatno ispod miliona.

Nacionalni avio-prevoznik takođe ima mnogo manje letova ove godine i to naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u čarter saobraćaju, gde su strane kompanije preuzele dobar deo kolača. Turski, egipatski i tunišanski prevoznici ove godine nemaju problema sa dobijanjem dozvola za prevoz putnika iz Srbije, pa „Jat“ u čarter saobraćaju ima mnogo manje polazaka nego lane. Ipak, i na redovnim linijama je nekoliko meseci unazad red letenja značajno redukovan i broj frekvencija smanjen, a jedan od glavnih razloga je, kako saznajemo, manjak letelica. Tako, na primer, za Istanbul kompanija umesto pet ili šest puta nedeljno leti dva do tri puta, a veći deo profita ubira „Turkiš erlajnz“. I pored svega, upućeni tvrde da je u ovom trenutku, odnosno u špicu sezone, domaćem prevozniku potrebno najmanje 12 aviona koji su u mogućnosti da saobraćaju.

U „Jatu“ tvrde da obavljaju saobraćaj sa 10 letelica, a kako dodaju, povratkom dodatnih remontovanih motora iz nemačke kompanije „Lufthanza tehnik“, koji se očekuje do kraja juna, nacionalni avio-prevoznik imaće ukupno 12 aviona u vazduhu.

- Tokom jeseni ove godine „Jat ervejz“ će dodatno dopuniti flotu sa dva nova, moderna i veća aviona „boing 737-700“, koji će biti uzeti u zakup - navode u kompaniji.

Kako će to, međutim, biti realizovano, još je nejasno, s obzirom da „Jat“ još ne dobija kredit od banaka od 40 miliona evra, koji je već odobren!

Bojana Stamenković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.