Jat ervejz duguje 26 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat ervejz duguje 26 miliona evra

BEOGRAD - Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović izjavio je danas da nacionalni avio-prevoznik duguje ukupno između 25 i 26 miliona evra, ali da to javno preduzeće ne razmišlja o stečaju, jer plan oporavka nacionalne aviokompanije daje rezultate.

"O stečaju ni ne razmišljamo već nas očekuju bolja vremena", istakao je Radovanović na konferenciji za novinare, povodom pola godine sprovođenja plana oporavka nacionalnog avio-prevoznika, na kojoj je predstavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << planove poslovanja tog javnog preduzeća.

Gubitak od 1991. oko 146 miliona evra

On je precizirao da "Jat ervejz" direktno duguje 10 miliona evra Agenciji za kontrolu letenja, između pet i šest miliona evra aerodromu "Nikola Tesla", pet miliona dobavljačima za delove i još pet raznim drugim dobavljačima, dodajući da akumulirani obračunski gubitak od 1991. godine iznosi oko 146 miliona evra, a ne 180 miliona kao što spekulišu mediji.

Radovanović je, u Medija centru, podsetio da je raspisan tender za dobijanje dugoročnog kredita u iznosu od oko 52 miliona evra, za šta je država odobrila kreditne garancije i dodao da će banka biti izabrana u aprilu.

On je kazao da je "Jat ervejz" tražio odgovarajući grejs period i nisku kamatnu stopu i da je poziv upućen na 11 velikih banaka.

"Ukupan iznos kredita koji se sastoji od tri partije je 40 miliona evra za revitalizaciju plus devet i po miliona evra za motore, koji se rade u 'Jat tehnici' i još tri i po miliona dolara za zakup aviona 'Boing 737-700'", rekao je Radovanović i dodao da sa tri i po miliona dolara mogu da se zakupe dva "Boinga" za period od nešto manje od godinu dana.

"U krizi treba investirati, a to se ne može bez kredita", istakao je on i ocenio da su učinjeni pozitivni koraci u poslovanju nacionalne avio-kompanije u proteklih šest meseci.

Najozbiljnija ponuda "Turkišen erlajnza"

Generalni direktor "Jat ervejza" je podsetio da je pre šest meseci Vlada Srbije prihvatila plan za oporavak nacionalne avio-kompanije i da je u prva dva meseca ove godine povećan broj putnika za 3,2 odsto u odnosu na isti period 2009. godine, da se uvede besplatno zdravstveno osiguranje za korisnike koji putuju u zemlje EU, taksi prevoz i unapređuju ketering usluge.

On je dodao da će "Jat ketering" na tenderu za obezbeđivanje ketering usluga dobiti najverovatnije najveći broj avionskih linija.

Radovanović je kazao da sve manje kompanije, poput "Jat ervejza", moraju da uđu u strateško partnerstvo sa velikim kompanijama i dodao da je do sada najozbiljnija bila zainteresovanost "Turkišen erlajnza" i da pregovori sa tom kompanijom napreduju.

On je kazao da bi se "Jat ervejz" brže razvijao da nije javno preduzeća, jer taj razvoj najviše koče složene procedure.

Nacionalna avio kompanija će, prema njegovim rečima,

imati kompletnu flotu do juna ove godine odnosno biće remontovano ukupno devet motora od kojih će "Jat tehnika" raditi pet, a preostala četiri strane kompanije i da je za taj posao tender u toku.

Radovanović je dodao da je u 2009. smanjen broj zaposlenih sa više od 1.800 na 1.200, kao i da je izdvojena Privredna avijacija u posebno preduzeće, da su u toku razgovori o integrisanju Pilotske akademije u obrazovni sistem zemlje i da je počeo proces prodaje centralne zgrade u Bulevaru umetnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.