Jat dostavio plan konsolidacije Vladi Srbije

Izvor: S media, 17.Sep.2009, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jat dostavio plan konsolidacije Vladi Srbije

Jat ervejz saopštio da je Vladi Srbije dostavio plan konsolidacije. Ukupni gubici Jat ervejza u 2008. godini 29 miliona evra.

Za pozitivno poslovanje te državne aviokompanije po planu potrebno da se godišnje preveze najmanje milion i po putnika, uz smanjenje rashoda.

Kako su naveli u Jat ervejzu, za ostvarenje tog cilja dovoljan je kapacitet postojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << flote od 16 aviona, pod uslovom da svi mogu da lete.

"U narednoj godini, uz podršku države, cilj nam je da aktiviramo sve avione i prevezemo broj putnika koji bi obezbedio poslovanje sa profitom", kazao je generalni direktor Jat ervejza Srdjan Radovanović.

Jat ervejz je u prošloj godini prevezao 1,3 miliona putnika, a prema ranijim najavama poslovodstva, u ovoj godini se očekuje oko 1,1 milion putnika.

Ukupni gubici Jat ervejza u 2008. godini bili su 29 miliona evra, a u Jatu procenjuju da bi ove godine gubitak mogao da bude od 20 do 25 miliona evra.

Kao mogući načini da se smanje rashodi kompanije navode se odvajanje pojedinih delova koje se ne bave osnovom delatnošću kompanije, reorganizacija, osnivanje sopstvenog održavanja i veća finansijska disciplina.

"Budući da je situacija teška, takve su i mere koje smo predložili. One su, medjutim, neophodne i podrazumevaju sveobuhvatnu reorganizaciju kompanije", naglasio je Radovanović.

Prema predlogu mera kojima Jat ervejz namerava da postane regionalni lider u aviosaobraćaju, veći broj putnika bi trebalo da se privuče kroz bolju organizaciju saobraćaja.

To podrazumeva prilagodjavanje reda letenja potrebama putnika i uskladjivanje sa redom letenja drugih kompanija, unapredjivanje kvaliteta usluge i uvodjenje dodatnih usluga koje će putnicima olakšati putovanje, naveli su u srpskoj aviokompaniji.

Kako su dodali, planira se i pojačano prisustvo na tržištima u regionu i priključivanje nekoj od alijansi avioprevonika.

Generalni direktor Jat ervejza, Srdjan Radovanović, koji je postavljen 2. jula, istakao je da je želja poslovodstva da stvori modernu kompaniju zasnovanu na savremenim menadžerskim principima koja uspešno učestvuje u tržišnoj utakmici i donosi profit.

Predlog mera načinjen je na osnovu najvažnijih pokazatelja poslovanja Jat ervejza i analize stanja na globalnom i lokalnom tržištu, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, plan definiše osnovne smernice u poslovanju, konkretne mere za povećanje prihoda i smanjenje rashoda, pitanje obnavljanja flote, privlačenja novih putnika, poboljšanja kadrovske strukture i druge mere za unapredjivanje poslovanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.