JAT u Hrvatskoj imao 8.560 kvadrata

Izvor: Vesti-online.com, 14.Avg.2010, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAT u Hrvatskoj imao 8.560 kvadrata

Kompanija "Jat ervejz" od Hrvatske potražuje 8.560 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, među kojima je 67 stanova sa ukupno 4.208 kvadrata, izjavio je danas direktor za korporativne poslove srpskog avioprevoznika Milan Cvejić.

"Jat ervejz" u Hrvatskoj imao poslovni prostor na atraktivnim lokacijama u skoro svim većim gradovima, rekao je Cvejić Tanjugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ističući da je sve prebačeno na "Kroaciju erlajnz" prilikom osnivanja te kompanije.

Srpska aviokompanija je pre raspada bivše SFRJ u Hrvatskoj posedovala, u strogom centru Zadra, poslovni prostor od 121 metar kvadratni, hotel u Puli sa 36 apartmana površine oko 1.300 kvadratnih metara, u Splitu dva lokala, a u Zagrebu poslovni prostor i terminal na autobuskoj stanici od 1.218 metara kvadratnih.

Cvejić je kazao da je nacionalni avioprevoznik u Dubrovniku imao poslovni prostor od 207 kvadrata, tehničke radionice od 678 metara kvadratnih i zemljište u svom vlasništvu od 1.790 kvadrata.

"Jat ervejz" je zbog toga podneo tužbu protiv Hrvatske tražeći povraćaj imovine u vrednosti oko 60 miliona evra, ali do današnjeg dana nije stigao nikakav odgovor s hrvatske strane.

Cvejić je kazao da "Jat ervejz" u ostalim bivšim republikama SFRJ ima imovinu, koju koristi, ukupno vrednu oko 10 miliona evra i da srpski avioprevoznik ima problem jedino sa Hrvatskom.

On je ranije rekao Tanjugu da Hrvatska pokušava "na svaki mogući način da izbegne vraćanje imovine, jer je imovina JAT-a iskorišcena za osnivanje njihove vazduhoplovne kompanije".

"Mi smo potpisali ugovor o sukcesiji i, što se nas tiče, mislimo da nema potrebe bilo šta još da se potpisuje. Ugovorom o sukcesiji, koji su potpisale sve bivše republike, tačno je definisano da se sva imovina vraća vlasnicima", naveo je on.

U kompaniji ističu da bi se tim sredstvima popravila finansijska pozicija nacionalnog avioprevoznika i omogućile dodatne investicije za modernizaciju flote i dalje unapređenje poslovanja.

"Kroacija erlajnz" je saopštila u sredu da nije dobila nikakvu tužbu od srpske aviokompanije.

Tužba kompanije "INA" protiv države Srbije za deo imovine privatizovanog "Beopetrola", podstakla je u Srbiji raspravu o povraćaju imovine srpskih preduzeća u Hrvatskoj, koja, prema procenama srpske strane, vredi više od dve milijarde evra, objavio je hrvatski "Tportal HR".

Među našim firmama koje najviše potražuju, kako se navodi, ističu se "Naftna industrija Srbije", "Jat ervejz", zatim "Karneks", iz Vrbasa, "Geneks", "Ineks" , Srpske železnice, "Simpo" iz Vranja i mnoge druge kompanije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.