JAT poleće u dobitak

Izvor: RTS, 23.Okt.2009, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAT poleće u dobitak

Iz JAT-a najavljuju dalje odvajanje službi koje nisu osnovna delatnost kompanije i sopstveno linijsko održavanje. Obećavaju posebne pogodnosti za putnike čime žele da povećaju broj onih koji lete na milion i po naradne godine.

Zbog problema koji su nastali tokom štrajka "Jat tehnike", kada dva i po dana JAT-ovi avioni nisu leteli, a kompanija zabeležila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gubitak od milion i 700 hiljada evra, u nacionalnom avioprevozniku najavljuju da će organizovati sopstveno linijsko održavanje.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je da će Vlada u narednih nedelju dana formirati radnu grupu koja će se baviti procesom transformacije nacionalnog avioprevoznika.

Mrkonjić je rekao da se više zemalja iz regiona i jake svetske kompanije interesuju za strateško partnerstvo sa JAT-om i Jat tehnikom.

"Vlada Srbije u narednih nedelju dana formiraće komisiju, radnu grupu, koja će voditi proces dalje transformacije JAT-a ili privatizacije, traženja strateškog partnera ili neke druge forme. U njoj će biti puno ljudi i iz JAT-a i Jat tehnike kako bi se problem jasno sagledao", naveo je ministar.

Ministar je rekao da će JAT dobiti garanciju od Vlade za kredit od 40 miliona evra u 2010. godini i da će nacionalni avioprevoznik pokušati da obezbedi sopstvena sredstva tako što će povećati broj putnika na milion i po godišnje.

Generalni direktor JAT-a Srđan Radovanović izjavio je da rešenje za probleme poslovanja vidi u povećanju broja putnika i smanjenju rashoda i najavio plan da se to ostvari već u narednoj godini, čime bi nacionalni avioprevoznik prestao da pravi gubitke.

JAT će učiniti sve da restruktuira kompaniju, uvede bolju organizaciju i red letenja, ponudi povoljnije cene karata i podigne kvalitet usluga.  

Radovanović je rekao da jedan deo poslova koji je tehnički moguć obavljaju kopiloti umesto mehaničara, a radi se na tome da se napravi kompletno linijsko održavanje. 

Izdvojiće se flota od 23 poljoprivredna aviona koji se koriste za zaprašivanje komaraca. Kao posebna celina ubuduće će poslovati i Pilotska akademija u Vršcu.

U sindikatu kažu da su česte promene rukovodstva i nestručno izdvajanje pojedinih celina iz nekada moćne kompanije pre tri godine, doprineli gomilanju problema koje JAT danas ima.

Predrag Radovanović iz sindikata JAT-a kaže da postoje nekoliko celina koje ne funkcionišu obzirom na štrajk u tehnici i probleme sa keteringom.

O najnovijem programu za oporavak kompanije u sindikatu kažu da ne znaju gotovo ništa, a ono malo što znaju doznali su iz medija.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije JAT-a Nenad Kukoljac kaže da je pre mesec dana poslao direktoru papir sa zahtevom da ih upozna sa programom, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Dugovi JAT-a 1. oktobra ove godine iznosili si 11 miliona evra. Do kraja godine, JAT će prevesti milion i sto hiljada putnika što je nedovoljno, pa je plan za narednu godinu milion i po prevezenih putnika i zarada od 150 miliona evra.

Nove putnike, kažu, privući će posebnim pogodnostima. Naime, svi koji JAT-om doputuju u srpsku prestonicu imaće besplatnu taksi vožnju od aerodroma "Nikola Tesla" do bilo koje adrese u gradu.

Koja će taksi služba taj posao raditi za JAT odlučiće se na tenderu. Takođe, svi putnici koji budu kupili povratnu kartu JAT-a imaće besplatno zdravstveno osiguranje u zemljama Evropske unije tokom trajanja puta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.