JAT plaća odštetu zbog maltretiranja pilota

Izvor: S media, 01.Mar.2012, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAT plaća odštetu zbog maltretiranja pilota

Viši sud u Beogradu obavezao je presudom srpskog avio prevoznika "Jat ervejz" da pilotu te kompanije Aleksandru Pfajferu isplati više od četiri miliona dinara na ime odštete zbog teške diksriminacije na radu.

To je prva presuda Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđeno da je tuženi diskriminatorski postupao prema tužiocu, od kada je na snagu stupio Zakon o zabrani diskriminacije 7. aprila 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << godine, objavljeno je na sajtu tog suda.

Viši sud je tokom postupka našao da je avio kompanija izvršila teški oblik diskriminacije - produžene diskriminacije prema kapetanu boinga 737 Pfajferu i istom presudom je obavezao da se ubuduće uzdrži daljeg vršenja bilo koje radnje diskriminacije prema njemu, pod pretnjom novčanog kažnjavanja, navodi se u presudi.

Kostić: Kupiću „Jat" jer sam Srbin

Jatov avion vraćen sa leta za Pariz jer su mu otkazala oba autopilota

Putnik napao pilota, avion prinudno sleteo

Nakon dve i po godine pošto je Pfajfer podneo tužbu 29. juna 2009. sud je delimično usvojio njegov tužbeni zahtev pošto je utvrdio da je rukovodstvo "JAT airvejza" sredinom 2009. diskriminatorski postupalo prema njemu, jer je "prekinulo svaki normalan vid komunikacije sa njim i nije odgovaralo na njegove pismene molbe, predstavke i zahteve".

Zvali ga "Švaba"

Zaposleni u toj kompaniji Pfajfera su, kako se navodi u presudi, već godinama nazivali pogrdnim i uvredljivim imenima "general Ler", "Šicer" i "Švaba", jer je po nacionalnosti Nemac katoličke veroispovesti koji živi u Novom Sadu.

U presudi se navodi da je rukovodstvo Jata 2. i 5. juna 2009. godine Pfajfera službeno zvalo na razgovore, koje je potom odbilo da održi, što ga je 5. juna 2009. godine sprečilo da sa punomoćnicima uđe u službene prostorije Jata, što je 14. jula 2009. godine (nakon podnošenja tužbe sudu) donelo nezakonito upozorenje pred otkaz ugovora o radu.

Potom je prestalo uredno obaveštavanje tužioca o njegovim letovima, a 21. avgusta 2009. godine bez ikakvog obrazloženja umesto na letenje Pfajfer je upućen na nastavu. Pfajer stoga od 22. jula 2009. godine do 21. oktobra 2009. nije imao nijedan let.

(TANJUG)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat plaća za diskriminaciju pilota

Izvor: B92, 01.Mar.2012

Beograd -- Viši sud u Beogradu obavezao je presudom srpskog avio prevoznika "Jat ervejz" da pilotu te kompanije Aleksandru Pfajferu isplati više od četiri miliona dinara...Jat mora da isplati novac na ime odštete zbog teške diksriminacije na radu...To je prva presuda Višeg suda u Beogradu kojom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.