JAT obnavlja flotu

Izvor: RTS, 23.Jan.2011, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAT obnavlja flotu

Menadžment "Jat Ervejsa" do kraja meseca povući će 29 miliona evra kredita od komercijalnih banaka za obnovu flote i vraćanje dugova dobavljčima. Ove godine biće aktiviran ugovor sa "Erbasom", a prvi avioni tog tipa ušli bi u uporebu u proleće 2012.

Da bi obnovio flotu i vratio dugove dobavljačima novi menadžment "Jat Ervejsa" do kraja meseca će povući 29 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliiona evra kredita od komercijalnih banaka.

Ako sve bude po planu u ovoj godini biće aktiviran ugovor sa "Erbasom" o nabavci nove flote, pa bi prvi avioni ovog tipa ušli u uporebu u proleće 2012. godine.

Bolji dani u JAT-u najvljeni su i činjenicom da je prvi put njegov menadžment shvatio opasnost od "lou kost" kompanija.

Prošle godine, umesto planiranih milion i po putnika, JAT je prevezao samo milon i sto hiljada.

Oko 400.000 putnika preuzele su "lou kost" kompanije. Da bi sprečili ovakav trend, u JAT-u su već sa prvom promotivnom akcijom sprovedenom u januaru, za svega nedelju dana prodali 9.000 karata po ceni od 99 evra sa taksom za evro-mediteranske destinacije .

Generalni direktor "Jat Ervejs" Vladimir Ognjenović rekao je da je ovo samo jedna u nizu akcija  i da su rezultati u prva tri dana bolji od očekivanih. 

Sindikati u JAT-u kažu da sudbina kompanije zavisi od Vlade Srbije i opredeljenja da se ove godine ostvari ugovor sa "Erbasom" za nabavku novih aviona.

Milan Jovanović iz Sindikata pilota naveo je da su investicije u održavanju postojeće flote  u vrednosti cene jednog novog aviona.

Prema njegovim rečima, sada je bio poslednji trenutak da se napravi dobar program i finansijska konstrukcija u rešavanju problema.

Odnosi među bivšim partnerima, JAT tehnikom, JAT keteringom i JAT-om bili su na najnižem nivou prošle godine.

Kulminiralo je kada smo motore za "boinge 737" remontovali u Nemačkoj, a ne kod nas, iako je za to JAT tehnika imala licencu i radila za zemlje iz okruženja.

"Nadam se da ćemo obaveze izmiriti i nastaviti partnerskui da poslujemo, jer je budućnost sve tri kompanije ista", ocenio je Ognjenović. 

U letnjem redu letenja trebalo bi da bude 13 aviona, a sada ih leti devet. Jedan motor vraćen je sa remonta iz Nemačke a očekuje se tokom februara i drugi. Najavljuju se razgovori sa "Erbasom" za iznajmljivanje dva i nabavku dva nova aviona A 319 .

Francuzi su predložili da obezbede nove kreditne linije za nabavku aviona jer je već deceniju blokirano 24 miliona evra koje je JAT već otplatio.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat obnavlja flotu

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2011

Menadžment "Jat Ervejsa" do kraja meseca povući će 29 miliona evra kredita od komercijalnih banaka za obnovu flote i vraćanje dugova dobavljčima.

Nastavak na Radio 021...

JAT obnavlja flotu

Izvor: Capital.ba, 24.Jan.2011, 08:27

BEOGRAD, Menadžment 'Jat Ervejsa' do kraja mjeseca povući će 29 miliona evra kredita od komercijalnih banaka za obnovu flote i vraćanje dugova dobavljčima. Ove godine biće aktiviran ugovor sa 'Erbasom', a prvi avioni tog tipa ušli bi u uporebu u proljeće 2012. Ako sve bude po planu u ovoj godini...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.