Hidraulika prekinula let za Rim

Izvor: Politika, 12.Jul.2013, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hidraulika prekinula let za Rim

Od svih letova „Jat ervejza” koji kasne, uzrok svakog petog kašnjenja je tehnički problem. – Za jul otkazano 50 letova zbog preambicioznog reda letenja

Avion čija je posada prekjuče prekinula let za Rim i vratila se na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” imao je problem sa hidraulikom, saznaje „Politika”. Reč je o letelici tipa „boing 737-200” koja je vlasništvo „Aviogeneksa”, a koja je iznajmljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za potrebe „Jat ervejza”.

– Nakon pregleda u „Jat tehnici”, utvrđeno je da je u pitanju bila indikacija o niskom pritisku na hidrauličkom sistemu letelice. Bezbednost nijednog trenutka nije dovedena u pitanje, ali je kapetan aviona zbog bezbednosnih standarda odlučio da vrati avion na beogradski aerodrom. U pitanju je uobičajena procedura koja se primenjuje kod ovakvih slučajeva jer je bezbednost putnika uvek prioritet – navodi se u pisanim odgovorima „Jat ervejza” na pitanja „Politike”.

Putnici sa tog leta – avion je inače poleteo na vreme, u sedam sati ujutru – nastavili su put u Italiju drugim avionom domaćeg avio-prevoznika koji je poleteo u 10.35 časova.

– Kašnjenja u poletanju aviona „Jat ervejza” iz tehničkih razloga učestvuju sa 18 odsto u ukupnom kašnjenju. Broj letova koji su tokom juna u poletanju kasnili više od 60 minuta je 25 odsto od ukupnog broja poletanja – navodi se u dopisu „Politici”.

Flota nacionalnog avio-prevoznika je prilično stara, avioni koji su vlasništvo „Jat ervejza” kupljeni su još u vreme SFRJ, ali vazduhoplovni stručnjaci kažu da se na avione koji se brižljivo održavaju ne može gledati kao na automobile, tako da avioni stariji od 20 godina nisu retkost u međunarodnom vazdušnom saobraćaju. Da li ove letelice ispunjavaju odgovarajuće standarde za letenje po Evropi?

– „Jat ervejz” je od IATA, Međunarodne agencije za avio-saobraćaj prošao kompletnu proveru bezbednosti i dobio sertifikat o bezbednom izvršenju saobraćaja, bez ijedne neusaglašenosti sa bezbednosnim standardima. Letovi „Jat ervejza” evromediteranskim prostorom se nikako ne dovode u pitanje – izričiti su u ovom avio-prevozniku.

Željka Trninić, savetnik generalnog direktora „Jat ervejza” za korporativne komunikacije, kaže da, kako sezona odmiče, otkazivanja letova iz bilo kojih razloga ima sve manje, jer se novi menadžment angažovao na obezbeđenju dodatnih aviona.

– Bili smo primorani da za jul unapred otkažemo oko 50 letova u evropskom i regionalnom saobraćaju. Morali smo da saobraćaj redukujemo na linijama gde imamo više letova dnevno, najmanji broj bukiranih mesta, preknjižavanjem putnika na dan pre ili dan posle storniranog leta, prebacivanjem na letove iz susednog najbližeg grada, prebacivanjem na druge prevoznike... Najviše letova u julu – 21, otkazano je za Tivat. Na ovoj destinaciji „Jat ervejz” ima do pet letova dnevno. Preostali otkazani letovi su za Beč, Diseldorf, Brisel,  Štutgart, Solun i Podgoricu. Razlog je to što je red letenja za letnju saobraćajnu sezonu, pripremljen zimus, planiran veoma ambiciozno i u nesrazmeri sa brojem raspoloživih letelica – za 14 aviona, a imali smo ih sedam spremnih u tom trenutku – objašnjava Željka Trninić.

------------------------------------------------------------

Od danas u floti još jedan ATR 72-500

Osim sedam aviona koji su bili spremni za letenje pre letnje sezone, u međuvremenu su osposobljena dva „boinga 737-300”, iznajmljeni su „boing 737-200” i ATR 72-500, tako da „Jat ervejz” sada koristi 11 aviona. Upravo od danas u floti će biti još jedan iznajmljeni ATR 72-500. Očekuje se da će ovih dana mehaničari osposobiti još po jedan „boing 737-300” i ATR 72-200. „Tada ćemo imati 14 aviona, koliko nam je potrebno za realizaciju predviđenog reda letanja”, objašnjava Željka Trninić.

M. Galović

objavljeno: 12.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.