Gubitak Jata između 25 i 28 mil. €

Izvor: B92, Tanjug, 24.Mar.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak Jata između 25 i 28 mil. €

Beograd -- Ideja o "solidarnom porezu", posle sastanka kod premijera Mirka Cvetkovića u ponedeljak, skoro da je napuštena, pišu Večernje novosti.

Ekonomski deo Vlade Srbije, međutim, u nastojanju da na svaki način na rashodima uštedi čak milijardu evra, razmatra druge mere. Jedna od njih je povećanje poreza na zarade.

Novi predlog će, pokazuju računice Ministarstva finansija, mnogo manje osetiti oni koji imaju prosečna primanja, pošto će, zbog mogućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvećanja stope na zarade od 20 odsto, uticati na uvećana davanja samo onih koji imaju i primanja iznad proseka.

Novi predlog ekonomskog dela Vlade podrazumeva da se sadašnji, neoporezivi deo plate od 5.000 dinara, podigne čak tri puta. To znači da će se i porez plaćati samo u odnosu na tu, uvećanu osnovicu.

Još nije izvesno da li će neoporezivi deo primanja biti 12.500 dinara ili čak 15.000 dinara.

Transferi Vojvodini će ostati na dosadašnjem nivou, ali, uz obavezu da se iz sredstava koja su dobili od privatizacije NIS-a (390 miliona evra), finansiraju izgradnju dela Koridora 10 kroz Pokrajinu.

Transferi lokalnim samoupravama biće, međutim, smanjeni za 10-15 odsto u odnosu na planiranih 40,6 milijardi dinara. Pri tom, siromašnije opštine moći će da računaju na već planiran novac, dok će oni bogatiji morati ozbiljno da prištede.

Zamrzavanje mase plata u svim opštinama u Vojvodini, firmama u većinskom državnom vlasništvu (na svim nivoima), državnim službama, agencijama i svim institucijama, a što znači isti broj radnika sa istim platama kao 1. januara ove godine i do kraja 2010. godine, budžetu bi trebao da donese uštedu od oko 170 miliona evra.

Sledi velika reforma postojećih poreza koji se odnose na imovinu, a čija je ideja da se nameti države u narednom periodu više okrenu onima koji imaju višak stambenog prostora (ili stanova), skupe automobile i ostala dobra koja su se, bar nekada, u Srbiji zvala „luksuz".
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Jat" zainteresovan za većinski deo MAT-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2009

BEOGRAD - Predsednik Upravnog odbora i v.d. generalnog direktora "Jat ervejza" Saša Vlaisavljević izjavio je danas da je "Jat" zainteresovan za preuzimanje većinskog vlasništva nad makedonskim avioprevoznikom MAT-om...On je rekao da će u petak u Beograd doći generalni direktor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dobit Grawe osiguranja 1,3 miliona evra u 2008.

Izvor: EMportal, 25.Mar.2009, 16:37

Dobit Grawe osiguranja u prošloj godini bila je 117,2 miliona dinara (1,3 miliona evra), odnosno 77 odsto više nego 2007, dok je ukupna fakturisana premija iznosila 1,5 milijardi dinara, što je rast od 17 odsto, rekao je predsednik Upravnog odbora te kompanije Kristof Cetl.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.