Ako ne popravimo avione ništa od posla

Izvor: Blic, 07.Dec.2009, 06:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako ne popravimo avione ništa od posla

Za prvih šest meseci smo imali gubitak od 12 miliona evra i tada sam rekao da ćemo na kraju godine imati gubitak od 20 do 25 miliona evra. Kako sada stoje stvari, ipak očekujemo gubitak od 14 do 15 miliona evra zahvaljujući uštedama u drugoj polovini godine, kaže u intervjuu za „Blic" Srđan Radovanović, generalni direktor „Jat ervejza".



U poslednje vreme se u javnosti dosta priča o privatizaciji „Jata". Pominje se čak i da je Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << formirala radnu grupu za ovaj posao. Ko čini tu radnu grupu?

- Ne znam ništa o radnoj grupi koja se bavi privatizacijom „Jat ervejza". Dobar model po kome bi „Jat" trebalo da se privatizuje jeste primer „Zastave" i „Fijata". U tom pravcu smo, mi iz kompanije, preduzeli preliminarne korake koji se tiču informisanja potencijalnih poslovnih partnera, tako da će oni izraziti svoje interesovanje, a glavni posao vodiće Vlada.

Je li neko već izrazio interesovanje?

- Da, više od jedne kompanije. „Turkiš erlajnz" je tu bio najozbiljniji u reakcijama. Kada bude nešto konkretnije, o tome ću blagovremeno obavestiti predsednika Vlade.

Šta je sa „Aeroflotom"?

- Ne bi bilo dobro da nabrajamo kompanije kojima smo interesantni zato što ćemo onda nabrojati nekoliko velikih evropskih avio-prevoznika. Za sada je „Turkiš erlajnz" onaj koji je pokazao najkonkretnije interesovanje.

Kakva vrsta partnerstva njih interesuje?

- Njih interesuje širenje. „Turkiš erlajnz" ima nameru da se širi. Njihova kompanija je u jednoj snažnoj ekspanziji. To je firma koja napreduje. Oni žele da iskoriste one sekundarne prednosti koje ima „Jat ervejz". To je položaj našeg baznog aerodroma i naše letačko osoblje.

Šta je sa grčkom „Marfin grupom"? Da li su i oni zainteresovani za strateško partnerstvo?

- Jesu. Ali pripadnici „Marfin grupe" nisu pre dve nedelje dolazili u „Jat" zbog dogovora o strateškom partnerstvu. Prvenstvena tema bilo je obezbeđivanje povoljnijih uslova u nabavci goriva. Bilo je reči i o strateškom partnerstvu, ali se nije otišlo dalje od načelnih razgovora.

Da li su „Emirati" zainteresovani za strateško partnerstvo sa „Jatom"?

- Nisu.

Koliko je trenutno „Jatovih" aviona sposobno da leti. Šta je sa onim avionima kojima ističe zakup?

- Donedavno smo imali 16, a sada imamo 15 aviona, što znači da smo jedan već vratili. Sledeći će otići u junu, a izaći će iz saobraćaja u aprilu. To je vreme kada planiramo da dođu dva nova „boinga 737 700", ako sve bude u redu. Iduće nedelje ćemo u saobraćaju imati 10 letelica, a pet će biti u hangaru. To nam za sada ne predstavlja teškoće s obzirom na zimski red letenja i sužen obim saobraćaja.

U čemu je problem sa tenderom za besplatni taksi?

- Problem je proceduralni. Kada hoćemo da damo dodatnu uslugu našim putnicima, moramo da idemo po proceduri o javnim nabavkama i dovoljno je da bilo ko napiše zahtev za zaštitu prava i mi moramo to da obustavimo, pa da rešavamo. Onda neko može da se žali na našu odluku, ta žalba ide u Upravu za javne nabavke. I onda mi čekamo. Ne odustajemo od ove dodatne usluge za putnike, ali kada ćemo doći na red zavisi od birokratskih pravila.



Koja taksi udruženja su podnela zahtev za zaštitu prava?


- „Beotaksi" i Granski sindikat autoprevoznika i taksija „Nezavisnost".

Ne odustajete ni od zdravstvene zaštite za putnike?

- Ne. Tender za najboljeg ponuđača osiguravajuće društvo, koje će da osigurava naše putnike od zdravstvenih rizika je raspisan, nakon 30 dana biće otvaranje ponuda.

Kada je u pitanju ugovor sa „Erbasom", rekli ste da bi trebalo da kupite jedan manji avion od njih u visini avansa, da li tu ima nekih pomaka?

- Nema, zato što Vlada treba da formira radnu grupu. Mi smo državna firma. Vrednost ugovora je veoma velika, to je za nas nešto krupno i bez podrške Vlade ne možemo da uđemo u bilo kakve pregovore.

Kako će dolazak većeg broja avio-kompanija naredne godine kod nas uticati na poslovanje „Jata"?

- To je nešto što mi smatramo doprinosom opštem razvoju avio-saobraćaja. Drago nam je da će „Tarom" da poveže glavne gradove Rumunije i Srbije. Mi ćemo sa „Taromom" da napravimo aranžman po kojem će i „Jatovi" putnici leteti njihovim avionima.

I pored velike konkurencije mislite da ćete moći da prevezete 1,5 miliona putnika naredne godine?

- To ćemo moći ako dobijemo kredit da popravimo avione. Motori na avionima imaju ciklične preglede nezavisno od toga da li su ispravni ili ne. Poslednjih pet godina se to nije radilo. Ako ne popravimo te motore, nema ništa od posla. Ne možemo da ih popravimo tek tako, zato što jednostavno nema para.

Iduće godine linijsko održavanje

Koliko će radnika ostati u „Jatu" do kraja godine?

- Mi ćemo, pored odlaska dela zaposlenih, imati i jedan suprotan proces, zbog osnivanja sopstvenog linijskog održavanja. Očekujemo da ćemo na taj način uštedeti u narednoj godini između tri i pet miliona evra jer nećemo plaćati 40 evra na radni sat mehaničara, koliko plaćamo „Jat tehnici", već ćemo plaćati samo platu. Onda ćemo morati i da zapošljavamo, pa bismo u idućoj godini radili sa 1.200 zaposlenih.

Dug turističkih agencija pola miliona evra

Hoćete li moći da ispunite ugovore koje budete potpisali sa turističkim agencijama za naredno leto?

- Ja ne potpisujem ugovore koje ne mogu da ispunim. Agencije za nas jesu značajan partner, ali nisu najvažniji, i nije nam teško da ispunimo ugovore koje imamo s njima o prevozu turista. Osim toga, agencije nama dosta duguju. Pola miliona evra je naše potraživanje prema turističkim agencijama.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jat ove godine gubi 15 miliona evra

Izvor: B92, 07.Dec.2009

Beograd -- Jat je za prvih šest meseci imao gubitak od 12 miliona evra, ali će do kraja godine zahvaljujući uštedama gubitak biti oko 15 milona evra...Kompanija trenutno raspolaže sa 15 letelica, a za normalan rad biće joj nepohodan kredit da popravi motore na avionima, kaže generalni direktor...

Nastavak na B92...

Gubitak JAT-a 15 miliona evra

Izvor: RTS, 07.Dec.2009

Domaći avioprevoznik "Jat ervejz" zabeležio je u 2009. godini gubitak od 15 miliona evra, rekao generalni direktor Srđan Radovanović i dodao da je očekivao veći gubitak...Gubitak "Jat ervejza" u 2009. godini biće 15 miliona evra, izjavio je generalni direktor te aviokompanije Srđan Radovanović...Radovanović...

Nastavak na RTS...

Gubitak Jata biće 15 miliona evra

Izvor: NaDlanu.com, 07.Dec.2009

BEOGRAD, 7. decembra 2009. (Beta) - Gubitak Jat ervejza (Airways) u 2009. godini biće 15 miliona evra, izjavio je u ponedeljak generalni direktor te aviokompanije Srđan Radovanović. On je na sednici Komiteta za kontrolu i bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu Srbije kazao da će...

Nastavak na NaDlanu.com...

Gubitak Jata biće 15 miliona evra

Izvor: Beta, 07.Dec.2009

BEOGRAD, 7. decembra 2009. (Beta) - Gubitak Jat ervejza (Airways) u 2009. godini biće 15 miliona evra, izjavio je u ponedeljak generalni direktor te aviokompanije Srdjan Radovanović...On je na sednici Komiteta za kontrolu i bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu Srbije kazao da će...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.