„Etihad“ ulazi u  „Jat“ 1. oktobra

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Etihad“ ulazi u „Jat“ 1. oktobra

Prema nezvaničnim najavama, avio-kompanija „Etihad“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bi do 1. oktobra trebalo da zvanično uđe u „Jat“. Predstavnici arapske avio-kompanije „Etihad“, koji već tri dana vode pregovore s timom Vlade Srbije o strateškom partnerstvu sa „Jat ervejzom“ ostaju u Beogradu do danas, kada se očekuje da će biti postignut konačni dogovor.

Prema saznanjima „Blica”, u paketu sa „Jatom“ trebalo bi da ide i „Jat tehnika” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i „Jat ketering”. Ponuda Arapa, kako kaže dobro obavešten izvor „Blica” u Vladi, odnosi se na sva tri preduzeća i sa predstavnicima vlasti se o tome razgovara.

Ukoliko u petak bude postignut konačni dogovor, sporazum o strateškom partnerstvu bi zvanično mogao da bude potpisan već dve nedelje kasnije. Za sada je poznato da je „Etihad“ spreman da preuzme 49 odsto vlasničkog udela u „Jatu“, do kraja godine uloži oko 50 miliona dolara i pomogne u nabavci 10 „Erbasovih“ aviona.

Da razgovori idu dobrim tokom, moglo se naslutiti i nakon izjave Aleksandar Vučića koji je rekao da očekuje pozitivan ishod. Uz to je najavio i promenu imena kompanije „Jat ervejz” u „Er Srbija”. Iako se formiranje nove kompanije spominjalo kao mogućnost, Vučić je naveo da je reč samo o rebrendiranju. Predsednik sindikata linijskih pilota „Jata“ Borislav Placković za „Blic“ kaže da bi sve oko „Er Srbije“ trebalo dodatno razjasniti.

- Ime može da se menja jer u tom slučaju „Jat“ ne bi izgubio slotove i međunarodne ugovore. S druge strane, kada se formira nova kompanija znamo šta to znači. To smo videli u slučaju “Svis era” koji je nakon bankrota promenio ime u „Svis“. Takvih slučajeva je bilo mnogo i mi to nećemo dozvoliti - kaže Placković.

Nova kompanija loš potez

Bivši direktor „Jata“ Predrag Vujović kaže da bi stvaranje nove kompanije bio loš potez.

- To bi „Jat“ moglo mnogo da košta. Izgubili bi se slotovi koje je „Jat“ imao, kao i svi međunarodni ugovori i sporazumi sa aerodromima širom sveta. Dakle, sve bi moralo ispočetka i, pošto je reč o novoj kompaniji, uslovi bi bili drugačiji. Sigurno ne onakvi kakve je imao „Jat“ koji postoji već šest decenija - kaže Vujović.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: JAT

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Etihad ulazi u Jat 1. oktobra?

Izvor: Telegraf.rs, 05.Jul.2013

Očekuje se da će danas biti postignut konačan dogovor predstavnika arapske avio-kompanije i tima Vlade Srbije, koji bi podrazumevao da i "Jat tehnika" i "Jat ketering" budu deo paketa

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.